Turcia și Grecia, la un pas de conflict în Marea Mediterană. Donald Trump intervine
Grecia și Turcia, deși țări aliate în cadrul NATO, se află la un pas de conflict deschis, pe fondul tensiunilor tot mai mari provocate de actuala criză din Mediterana de Est. Președintele american Donald Trump a avut discuții telefonice separate cu preşedintele Turciei, Recep Erdogan, şi cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, pe tema crizei din Marea Mediterană, informează Agerpres.
Preşedintele Erdogan i-a transmis lui Trump că Turcia „doreşte să reducă tensiunile şi să stabilească un dialog” în privinţa situației din Mediterana de Est, unde descoperirea unor importante rezerve de gaz în ultimii ani a agravat dispute vechi între Ankara şi Atena privind frontierele maritime.
„Erdogan i-a amintit lui Trump că Turcia nu creează instabilitate în Mediterana de Est. Turcia a demonstrat cu acţiuni concrete că doreşte să reducă tensiunile şi să înceapă un dialog pe această temă”, se menţionează într-un comunicat al preşedinţiei turce.
„Preşedintele Trump a reafirmat faptul că Grecia şi Turcia trebuie să se angajeze să poarte un dialog, aceasta fiind singura cale către rezolvarea diferendelor”, a scris pe Twitter subsecretarul de presă al Casei Albe, Judd Deere.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Greciei şi Turciei să dialogheze pentru a rezolva situaţia din Mediterana de Est.
„Mă adresez Greciei şi Turciei. Mesajul meu este următorul: criza trebuie să fie rezolvată cu respectarea dreptului internaţional”, a avertizat Stoltenberg, care a adăugat că „dialogul şi detensionarea sunt în interesul tuturor”.
Şi cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea faţă de tensiunile din Mediterana de Est, mai ales că acestea se produc între două state membre ale NATO.
Grecii vor să-și extindă aapele teritoriale, Turcia anunță manevre militare cu „trageri în Mediterana de Est”
Parlamentul elen este așteptat să voteze ratificarea acordului semnat cu Egiptul pentru demarcarea aşa-numitelor „Zone Economice Exclusive” (ZEE), incompatibile cu pretenţiile Turciei, care a semnat un tratat similar cu Libia, în noiembrie 2019.
Uniunea Europeană sprijină aspiraţiile Greciei în ceea ce priveşte demarcarea ZEE, însă cere în acelaşi timp o calmare a tensiunilor. La rândul său, Turcia este de părere că guvernele UE sunt „ostaticele” abordării elene a acestei dispute.
Turcia a anunţat că va desfăşura manevre militare în Mediterana de Est în zilele de 1 şi 2 septembrie. Marina turcă a emis un mesaj prin care informa că va efectua trageri în Mediterana de Est, în largul coastelor Iskenderun, la nord-est de Cipru.
Între timp, la Atena, Mitsotakis i-a anunţat pe parlamentarii eleni că apele teritoriale ale Greciei vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice de-a lungul ţărmurilor sale vestice, pe partea opusă aflându-se ţărmurile Italiei.
Mitsotakis a adăugat că Grecia şi-ar putea extinde în cele din urmă apele teritoriale şi în alte zone maritime unde distanţa dintre două ţărmuri este mai mică de 24 de mile.
Editor web: M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News