Live

Turcia. Femeile care se bucură de eșecul electoral al lui Erdogan

Data actualizării: Data publicării:

Aceste femei sărbătoresc: recentele alegeri locale din Turcia au adus pierderi grele pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Partidul său, AKP, aflat la guvernare, a pierdut primăriile din Istanbul, Ankara şi Diyarbakir - oraşe considerate de o importanţă simbolică. Partidul a contestat rezultatele, care au fost un test-cheie al popularitaţii preşedintelui. Unii sunt sătui de economia slabă de sub conducerea lui Erdogan şi de vederile conservatoare ale acestuia. Mai ales femei ca Fatma. Ea a simţit pe pielea ei ce înseamnă oprimarea. A fugit de la soţul ei violent şi şi-a găsit în sfârşit libertatea şi independenţa într-o piaţă foarte deosebită din Diyarbakir. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

În Turcia, piaţa e un concept bărbătesc. De câţiva ani însă, există o piaţă în Diyarbakir, în sud-estul kurd al oraşului, în care vând numai femei. A fost înfiinţată pentru ca femeile care au fost victime ale violenţei şi trebuie să muncească să poată câştiga nişte bani. "Piaţa femeilor" este prima de acest gen din Turcia.

În prezent, aproape 100 de femei îşi vând marfa, şase zile pe săptămână, în piaţa din Diyarbakir. Vor să fie doar ele între ele şi nu tolerează vânzători bărbaţi, chiar dacă primăria a intenţionat iniţial ca aici să vândă şi aceştia. Multe dintre aceste femei au divorţat din cauza violenţei domestice şi n-au altă opţiune ca să se întreţină şi să-şi crească copiii. Femeile spun că acceptarea în această branşă dominată de bărbaţi a fost, iniţial, foarte dificilă, mai ales în sud-estul încă foarte tradiţional.

Însă curajul şi tenacitatea lor au fost răsplătite. Piaţa "feministă" săptămânală a devenit o instituţie solidă.

Turcia: piaţă stradală doar pentru femei

Lada cu mere cântăreşte 15 kilograme, dar Fatma e obişnuită să care greutăţi. Îşi creşte singură cei trei copii şi trebuie să-şi câştige traiul. Şi măcar azi vremea e însorită şi uscată.

Fatma Topval, vânzătoare la piaţă: "Trebuie să începem foarte devreme, aşa că în zilele în care plouă şi e frig e greu să părăseşti căldura casei tale."

Fatma munceşte într-o piaţă foarte deosebită. Toate tarabele de aici sunt administrate de femei. Multe sunt foste victime ale violenţei domestice. Printre ele se numără şi Fatma. Fostul soţ o bătea. Acum patru ani, ea a găsit curajul de a-l părăsi. Munca în piaţa săptămânală a ajutat-o să devină independentă financiar - ceea ce este exact rostul acestui loc, explică Hazal Tunç, care a înfiinţat piaţa femeilor, acum câţiva ani.

Hazal Tunç, fondatoarea pieţei femeilor: "Ne povestim fel şi fel, în timp ce muncim, şi discutăm despre cum am reacţionat. Din asta, ne tragem putere. Şi femeile de aici sunt puternice. Dacă n-ar fi, n-ar sta aici, în piaţă, în toiul iernii, având, în acelaşi timp, grijă de familiile lor."

Ca în multe alte părţi ale Turciei, în Diyarbakir e relativ neobişnuit să vezi femei care muncesc

Mai ales în sectoare destinate în mod tradiţional bărbaţilor - iar în estul Turciei acestea includ, categoric, şi pieţele.

Fatma îşi creşte singură cele trei fetiţe, care încă dorm când femeia de 38 de ani se trezeşte, la 5 dimineaţa. Ele locuiesc toate într-un apartament cu un singur dormitor. Doar atât îşi poate permite Fatma. Dar e o îmbunătăţire faţă de viaţa ei din trecut.

Fatma Topval, vânzătoare la piaţă: "La un moment dat, a încetat să-mi mai fie frică atunci când dădea în mine. Dar cel mai rău era când îşi vărsa furia pe copii. Au existat momente în care fetiţele s-au băgat într-un colţ, tremurând de frică. În cele din urmă, n-am mai putut suporta. Am ştiut că nu putem continua aşa. Ce regret cel mai mult e faptul că n-am pus mai devreme capăt acelei situaţii."

Azi, Fatma se duce la piaţa de gros, după fructe şi legume proaspete. Nu-i place să facă asta. Acolo e o zonă exclusiv a bărbaţilor, care nu-şi măsoară cuvintele. Iniţial, unii dintre vânzători n-au prea vrut să facă afaceri cu o femeie... sau i-au cerut preţuri mai mari decât le cereau bărbaţilor.

 Fatma Topval: "Ne întreabă ce căutăm aici şi ne spun să ne ducem acasă, să avem grijă de copii. Dar noi ne-am zis: femeile se pot duce unde vor. Putem face orice muncă vrem."

"La început, nu ni s-a părut că se cuvine. În piaţa asta muncesc bărbaţi. Câte femei vedeţi aici ? Iar clienţii sunt şi ei bărbaţi. Însă apoi am început să privim şi prin prisma lor. Fiecare femeie are povestea ei, şi toate au familii pe care trebuie să le întreţină", spune un bărbat, vânzător en-gros.

Vânzătorul spune că acum majoritatea bărbaţilor s-au obişnuit să vadă femei muncind aici. El o laudă pe Fatma şi spune că e un om bun şi că se poate târgui aproape la fel de bine ca un bărbat.

Piaţa în care munceşte Fatma a devenit o alegere populară printre localnici

"Totul e foarte curat aici. E o piaţă frumoasă şi, mai presus de toate, e linişte. Femeile care vând aici ne tratează cu foarte mult respect. Aş spune chiar că sunt mult mai amabile decât vânzătorii bărbaţi.", afirmă un cumpărător.

Fatma se îndoieşte că şi-ar fi revenit atât de repede fără slujba de aici. Timpul petrecut cu alte femei înseamnă mult pentru ea. Şi munca fizică, solicitantă, e de-ajuns ca să-i distragă gândurile de la trecut.

Fatma Topval, vânzătoare la piaţă: "Îmi iubesc munca. E epuizantă, dar n-aş renunţa niciodată la ea. Şi ştiţi ce ? Aici mă simt liberă. Pot să spun: aceasta este taraba MEA. Nimeni nu-mi spune ce să fac. Nimeni nu se amestecă în treburile mele."

Ziua se apropie de sfârşit şi Fatma anunţă preţuri reduse, ca să atragă un ultim rând de clienţi. Spune că e una dintre tacticile pe care le-a învăţat de la bărbaţi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armele din Siria vor fi puse sub controlul statului. Anunțul făcut de Ahmed al-Sharaa, noul lider sirian

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Partenerii noștri