Live

"Tinerii sunt antrenați să devină criminali". UE avertizează asupra "copiilor soldați" exploatați de rețelele de trafic de droguri

Data actualizării: Data publicării:
Foto profimedia

UE trage un semnal de alarmă cu privire la "copiii soldați" exploatați de rețelele de trafic de droguri. Antrenați "să devină criminali", copiii Europei contribuie la cifra în creștere a infracțiunilor comise la nivelul blocului comunitar, în contextul în care jumătate din cazurile de crimă din UE au legătură directă cu drogurile. Comisarul european Ylva Johansson întărește faptul că tinerii exploatați de rețelele de trafic de droguri împărtășesc situația "copiilor soldați", care sunt obligați să ucidă și să schilodească oameni la ordinul criminalilor și al carteluri, transmite The Guardian. Potrivit acesteia, UE vrea să îmbunătățească strategiile pentru a stopa fenomenul de recrutare în rețelele de crimă organizată a copiilor vulnerabili sau care au comportamente deviante și mai vrea implementarea unui sistem de alertă privind drogurile.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a mai declarat că tinerii sunt prinși în mijlocul unui fenomen comercial din ce în ce mai înfloritor și brutal, care reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității Europei.

"Ei sunt radicalizați și pregătiți să devină criminali. sunt «copiii soldați» din lumea drogurilor. Traficul de droguri dirijat de crima organizată este una dintre cele mai grave amenințări la adresa securității cu care se confruntă Europa în prezent, iar situația se agravează", a mai afirmat aceasta.

Johansson, care este de origine suedeză, a amintit de arestarea în decursul săptămânii trecute, într-o suburbie a Stockholmului, a unui tânăr de 16 ani în legătură cu uciderea a două femei, una de 20 de ani și una de 60 de ani, în timp ce în casă cu acestea se aflau copii. 

Tânărul a fost arestat având asupra sa o armă automată.

"Aceasta este doar cea mai recentă dintr-o serie de crime comise de copii", a declarat ea, prezentând un plan de combatere a traficului de droguri.

UE vrea un sistem european de alertă privind drogurile

UE vrea să îmbunătățească strategiile pentru a stopa fenomenul de recrutare a copiilor de către aceste rețele, inclusiv prin identificarea semnelor timpurii, cum ar fi copiii descoperiți că sunt implicați în furturi din magazine sau că abandonează școala.

De asemenea, Oficialii de la Bruxelles vor să dezvolte un sistem european de alertă privind drogurile, care să informeze rapid autoritățile naționale și consumatorii de droguri atunci când noi substanțe periculoase ajung pe piață. Un nou sistem de cooperare între porturile europene va permite un schimb mai eficient de informații, a mai explicat comisarul european.

Măsurile de descurajare au loc în contextul în care cifrele arată că, în prezent, 50 % dintre crimele comise în UE au legătură cu drogurile, iar temerile legate de drogurile sintetice fabricate în laborator, precum și de cocaină, sunt în creștere.

Unde s-au confiscat cele mai multe droguri în UE

O cantitate record de 303 tone de cocaină a fost confiscată în UE în 2021, de cinci ori mai mult decât în urmă cu un deceniu. Trei sferturi din totalul confiscărilor au avut loc în trei țări: Țările de Jos, Belgia și Spania.

Consecințele sunt o spirală a corupției, pe măsură ce cartelurile încearcă să corupă companiile specializate în logistică portuară, funcționarii sindicatelor locale și politicienii, și o creștere dramatică a infracțiunilor cu violență.

Dar cocaina nu este singura problemă. UE vrea să demonstreze că a învățat lecțiile crizei opioidelor din SUA, despre care se crede că a provocat moartea a 100.000 de persoane.

La începutul acestui an, Johansson și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibila utilizare a fentanilului în interiorul blocului comunitar, după ce poliția a percheziționat un laborator din Letonia și a confiscat 5 kg din acest analgezic, care este de 50 de ori mai puternic decât heroina vândută pe străzi.

De asemenea, UE intenționează să colaboreze cu țările din America Latină și Centrală pentru a face schimb de informații și de strategii pentru a lupta împotriva rețelelor de criminalitate. Comisia Europeană a anunțat că poartă negocieri pentru încheierea de acorduri internaționale cu Ecuador, Brazilia, Bolivia, Peru și Mexic pentru a face schimb de date personale cu Europol. De asemenea, Comisia colaborează cu SUA în cadrul unei inițiative lansate de secretarul de stat Antony Blinken pentru a aborda amenințarea reprezentată de drogurile sintetice și pentru a pune capăt paradisurilor în care se refugiază cartelurile de droguri.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Albania interzice TikTok timp de un an, după uciderea unui adolescent. Premierul acuză platforma că alimentează violența

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Un bătrân de 70 de ani din Timișoara, prins în flagrant după ce a preluat un colet cu 9 kilograme de cannabis primit din Spania

Partenerii noștri