The Guardian: Uniunea Europeană se pregăteşte să amâne Brexitul până în iulie
Uniunea Europeană se pregăteşte să amâne pe Brexitul până cel puţin în iulie, considerând că premierul britanic Theresa May nu va obţine aprobarea parlamentului privind acordul negociat, scrie The Guardian citat de News.ro.
Bruxellesul consideră termenul limită de 29 martie ca nefiind plauzibil având în vedere opoziţia internă pentru May şi se aşteaptă ca Londra să ceară prelungirea procesului demarat de articolul 50.
Un summit special al liderilor UE pentru a amâna Brexitul este aşteptat să fie convocat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, de îndată ce o cerere din partea Marii Britanii este primită. Oficialii UE au afirmat că durata prelungirii discuţiilor va fi determinată în funcţie de motivul invocat de May.
O prelungire din motive „tehnice” până în iulie este un prim pas probabil pentru a-i acorda timp lui May să revizuiască actualul acord. Un oficial UE a afirmat: „Dacă premierul va supravieţui şi ne va informa că are nevoie de mai mult timp pentru a convinge parlamentul, va fi oferită o prelungire tehnică până în iulie”.
Brexitul, complicat de alegerile europarlamentare din mai 2019
Surse importante din UE au declarat că ar putea oferită ulterior o prelungire mai lungă dacă vor fi organizate alegeri sau un nou referendum în Marea Britanie, însă lucrurile ar putea fi complicate de alegerile europarlamentare din mai 2019.
Un diplomat UE a afirmat: „Prima sesiune a parlamentului este în iulie. Ar trebui ca parlamentarii europeni britanici să fie acolo, dacă Marea Britanie încă ar fi un stat membru. Însă lucrurile nu sunt albe sau negre în Uniunea Europeană”.
Comisia Europeană va publica luni o scrisoare prin care va fi oferi noi asigurări privind statutul temporar al soluţiei de rezervă pentru graniţa din Irlanda de Nord pentru a convinge parlamentarii britanici să aprobe acordul, însă oficialii UE nu sunt încrezători că această măsură va avea succes.
May trebuie să informeze parlamentul britanic privind ce urmează să facă la trei zile lucrătoare dacă acordul nu va fi aprobat. Oficialii UE consideră că indiferent de rezultat, va fi nevoie de o prelungire a perioadei de tranziţie de doi ani.
Danielle Haralambous, o analistă britanică de la Economist Intelligence Unit, un centru de cercetare a riscurilor, a declarat: „Timpul se scurge şi ne aflăm într-o fază în care Brexitul poate avea loc la sfârşitul lui martie doar în situaţia improbabilă în care acordul lui May va fi aprobat pe 15 ianuarie sau dacă parlamentul susţine ieşirea din UE fără niciun acord. Pentru toate celelalte opţiuni, guvernul va trebui să câştige mai mult timp şi credem că UE va fi dispusă să îl acorde pentru a evita o situaţie dificilă”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News