Live

Test crucial NATO de descurajare a Rusiei: Mii de soldați francezi pregătiți de război trebuie să ajungă în România în 10 zile

Data actualizării: Data publicării:
Armata franceză se va antrena pentru a trimite o brigadă pregătită de război în România, în 10 zile. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

În luna mai, anul viitor, soldații francezi vor participa la un exercițiu militar la scară largă în România, numit „Primăvara dacică 2025”, care le va evalua capacitatea de a se muta rapid pe flancul estic al NATO în 10 zile. Este o manevră cheie în cazul în care Vladimir Putin decide ca Rusia să atace un membru al alianței, scrie POLITICO.

Anul viitor va avea loc un test crucial pentru armata franceză, pentru a demonstra dacă este o forță capabilă să înfrunte Rusia. În luna mai, mii de soldați francezi vor trebui să ajungă în România în 10 zile pentru a-și testa capacitatea de a îndeplini cerințele NATO.

Obișnuiam să ne jucăm de-a războiul. Acum există un inamic desemnat și ne antrenăm cu oameni cu care chiar am merge la război”, a declarat vineri șeful comandamentului terestre al armatei pentru Europa, generalul Bertrand Toujouse.

Exerciții precum „Primăvara dacică” sunt un semnal strategic, a adăugat el.

În ultimii ani, forțele terestre ale Franței au început o „transformare profundă” pentru a fi pregătite pentru un conflict major similar războiului din Ucraina. Armata franceză are, de asemenea, noi ordine de la NATO: până în 2027 ar trebui să poată desfășura o divizie pregătită de război în 30 de zile, inclusiv muniție și provizii.

Îndreptarea către acest obiectiv se află în centrul exercițiului „Primăvara dacică” de anul viitor, au explicat ofițerii de top. Armata franceză se va antrena pentru a trimite o brigadă pregătită de război în România în 10 zile — un pas intermediar care, dacă va avea succes, va reafirma credibilitatea Franței față de aliații NATO și va deschide calea pentru atingerea obiectivului din 2027.

O brigadă are între 3.000 și 5.000 de soldați, în timp ce o divizie are între 10.000 și până la 25.000 de militari.

Provocarea cheie va fi să ajungă în România într-o perioadă atât de scurtă. „Încă nu există Schengen militar și trebuie să îmbunătățim decisiv mobilitatea militară în Europa”, a declarat generalul Pierre-Eric Guillot, adjunctul lui Toujouse, menționând preocupările exprimate anterior de șeful său.

O primă desfășurare de trupe în România în 2022 a avut piedici puse de birocrație, proceduri la frontieră și trenuri nepotrivite pentru echipamente militare.

S-ar putea să fim încă împiedicați de câteva măsuri vamale, dar am făcut multe progrese în diversificarea rutelor noastre”, a spus Guillot reporterilor. Armata se baza doar pe trenuri, dar acum mută și trupe și echipamente cu camioane și bărci, uneori chiar combinând diferite metode de transport. Toujouse a adăugat că are încredere că soldații francezi vor trece testul de anul viitor.

Cu toate acestea, pentru a îndeplini obiectivul pentru 2027, cheltuielile pentru apărare vor trebui să respecte în continuare legea de planificare militară neobligatorie a Franței, pe șapte ani, a avertizat generalul Pierre Schill, șeful armatei franceze. Bugetul apărării este sub presiune în timp ce noul guvern al Franței încearcă să controleze deficitul țării.

Ma aștept ca resursele planificate să fie acolo în totalitate”, a spus Schill. „Dacă există schimbări majore, la un moment dat putem amâna [obiectivul 2027], spunând că nu există suficiente stocuri pentru a le duce în luptă”, a precizat acesta.

Dar asta e ficțiune. Aceasta este doar o ipoteză”, a adăugat el. „Cel puțin deocamdată.”

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mită record în Rusia: Un fost anchetator a fost condamnat la închisoare pentru că a primit șpagă de 73 milioane de dolari

Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua lui. Mesajul trimis la Kremlin, pentru „cel mai apropiat tovarăș”

Cine sunt principalii cumpărători ai motorinei din Rusia, după embargoul impus de UE

Avertismentul Uniunii Europene pentru Serbia. „Trebuie să ia măsuri urgente”

Partenerii noștri