Live

Țările UE nu au reușit să cadă de acord asupra reformelor în energie. Divergențe între Franța și Germania privind energia nucleară

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Statele UE nu au reușit să ajungă la un consens pentru reformarea pieţei electricităţii în blocul comunitar, din cauza unor divergențe între Franţa şi Germania asupra energiei nucleare.

Miniştrii statelor membre au încercat să-şi armonizeze divergenţele asupra funcţionării aşa-numitelor "Contracte pentru Diferenţă" (CdF), conform cărora un stat convine cu un furnizor un preţ fix al electricităţii pentru o perioadă determinată şi apoi se restituie diferenţa, în funcţie de evoluţia preţului real în raport cu cel convenit.

Concret la acest capitol, statele UE nu au căzut de acord dacă aceste contracte se vor aplica de asemenea centralelor nucleare deja existente care vor avea o capacitate suplimentată ori a căror durată de funcţionare va fi extinsă, aşa cum a cerut Franţa, care s-a lovit de opoziţia "blocului antinuclear" condus de Germania.

Prin urmare, preşedinţia suedeză a Consiliului UE a decis să amâne dezbaterea şi să încerce apropierea punctelor de vedere la nivel diplomatic, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Un alt punct de divergenţă este legat de mecanismele de asigurare a capacităţii atunci când sursele de energie regenerabile (eoliene, solare etc) funcţionează sub capacitate; o concesie făcută de preşedinţia suedeză Poloniei, aceea de a putea subvenţiona în continuare termocentralele pe cărbune, a fost respinsă de ţările ostile folosirii cărbunelui.

Dezbaterea a fost agitată şi de ideea introducerii unui plafon de preţ pentru electricitatea hidro sau din surse regenerabile în situaţia în care preţul energiei ar creşte din nou, statele UE având şi aici opinii împărţite.

Prin propunerea unei reforme pieţei electricităţii în UE, Comisia Europeană caută să împace accelerarea deconectării de sursele de energie ruseşti - decisă ca sancţiune contra Rusiei pentru războiul din Ucraina - cu obiectivele Pactului Verde european, un obiectiv dificil de atins.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Oligarhul pro-rus Ilan Șor rămâne sub sancțiunile UE. Decizia luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Georgienii au ieșit din nou în stradă și promit să reziste până la căderea guvernului care le-a frânt visul european

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Partenerii noștri