Video SPA de cinci stele, deschis la țară
La ţară, într-o comună din judeţul Vâlcea, există un centru SPA cu servicii de 5 stele, care a beneficiat de fonduri europene. Firesc, se pune întrebarea: de ce finanţează Uniunea Europeană activităţi precum SPA-ul? În România, astfel de centre sunt asociate cumva cu un lux, o „fiță”, dar filozofia din spatele lor este, de fapt, alta. Clienţii care vin aici sunt dispuşi să investească mai mult în propria lor sănătate, pentru că în zilele noastre, în care suntem supuși unui stres cronic, sănătatea este cea care devine, de fapt, un lux.
„Conceptul este bazat pe partea de wellness și nutriție. Cumva vrem să aducem confortul și sănătatea la tine acasă. Se bazează pe atragerea turiștilor într-o familie, cum ne place nouă s-o numim. Suntem în momentul de față dotaţi cu 21 de camere duble și trei apartamente, iar în clădirea secundară avem un centru spa întins pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați, în care puteți beneficia de facilitățile unui centru de 5 stele: de la piscină interioară, piscină exterioară, saune umede, saune uscate, salină, sală de fitness, sală de relaxare, patru camere de terapii, dintre care una este de cuplu, zonă de piscină interioară, jacuzzi și credem noi că putem să oferim cele mai frumoase experiențe turiștilor care ne calcă pragul”, explică Ștefan Tudor, managerul centrului SPA.
Orașul în care un bulevard este, din 2020, un șantier fără sfârșit
Nou scandal în Coaliție
Țările UE, inclusiv România, trebuie să renunțe la sobele pe lemne
Cel mai mare parc construit în ultimii 30 de ani în București-Ilfov stă închis la 4 ani de la startul lucrărilor
Parchetul European cere blocarea a 4,5 milioane de euro din afacerea „Stuful” a familiei Stănescu
Câciu: Mulți și-au rupt cămașa că nu se poate modifica PNRR
Un primar din Gorj se mândrește cu trei autobuze electrice
De ce vrea Guvernul să înlocuiască plafonul de 9,4 % din PIB pentru pensii
Un primar a mers în tabără în locul elevilor
Sume considerabile investite în relaxare
Şi în acest caz, banii europeni au fost baza pe care s-a construit afacerea. S-a început cu paşi mici, prudenţi, dar s-a ajuns rapid la o investiţie mare, de care se bucură, de câţiva ani deja, foarte mulţi oameni.
Reporter: Cât a costat această investiție?
Ștefan Tudor, manager centru SPA: Bineînțeles, în primă fază, a fost realizat corpul central al hotelului. Investiția s-a ridicat undeva la 100-200.000 de euro, în anul 2008, iar după ani s-a realizat centrul spa, cu o investiție mult mai mare, deoarece am ținut foarte mult ca lucrurile să fie calitative, iar costul proiectului a fost undeva la 3 milioane de euro.
Reporter: Urmează să mai luaţi bani europeni să mai dezvoltați ce aveți aici deja?
Ștefan Tudor: Cu siguranță noi ne propunem în viitorul apropiat să mai creăm încă un spațiu de cazare, deoarece cerințele au crescut de la an la an și ne dorim să oferim cele mai frumoase facilități, iar confortul să fie pe primul plan. De asta vom intenționa în viitorul apropiat să accesăm fonduri pentru dezvoltarea întregului complex.
De ce să mergi la SPA?
Profesioniştii din domeniul SPA s-au organizat într-o asociaţie, tocmai pentru că există nişte standarde care trebuie respectate şi în această activitate. Chiar dacă investiţiile, cu sau fără bani europeni, se fac deja de ani de zile şi în România, mai este încă mult loc pentru dezvoltare în această direcţie. Şi ca în orice altceva, este nevoie de o mai bună comunicare între cei care oferă servicii şi cei care le primesc.
Reporter: Tu ești vicepreședintele SPA pe toată țara și în România există cam 50 și un pic de spa-uri care pot fi considerate cu adevărat spa-uri. Cum ți se pare acest potențial, mai poate fi dezvoltat la noi, pentru că este o cultură, să spunem, relativ nouă?
Ștefan Tudor: Din păcate, în România lucrurile nu sunt la nivelul la care mi-aș dori eu să fie, dar cu siguranță potențial există. Oamenii trebuie să înțeleagă că sănătatea prin vindecarea holistică este benefică, pentru că este mult mai ușor să previi decât să tratezi după ce treci prin anumite boli. Din punctul meu de vedere, fiecare om trebuie să testeze - de la terapii, până la partea de sănătate prin nutriție - poarta de wellness în general și din punctul meu de vedere, România are un potențial uriaș de dezvoltare și consider eu că în viitorul apropiat fiecare spațiu de cazare ar trebui să aibă un spa sau un mini-spa în dotare pentru a oferi experiențe și facilități cât mai multe.
Stresul cronic îmbolnăvește
Stresul cronic este legat de apariţia mai multor afecţiuni. Răul pe care îl provoacă pe termen lung acest fenomen deteriorează sănătatea şi se poate ajunge la boli foarte grave. Contează mai mult decât ne place să credem starea de bine, de relaxare. Este dificil de menţinut această linişte sufletească, mai ales când problemele par să nu se mai sfârşească, dar ţine de noi să păstrăm echilibrul. SPA-ul este doar un alt tip de ajutor profesionist.
Reporter: Vorbim despre România, știm cu toții în ce țară trăim, putem să spunem OK, acum mă duc la spa și am uitat de toate?
Ștefan Tudor: Nu, nu. Din punctul meu de vedere, cred că suntem unii dintre cei mai stresați oameni din Europa și atunci când avem o încărcătură pozitivă sau negativă încercăm să introducem cumva atmosfera aceasta de relaxare deplină. Din momentul în care turistul trece pragul să devină deja una cu natura și să simtă conexiunea, adică de la a avea zâmbetul pe buze non-stop până a-i crea o atmosferă cât mai plăcută și cât mai liniștită. Tocmai din acest motiv, pentru a detensiona și pentru a-l face să înțeleagă că uneori este nevoie să se deconecteze pentru a avea liniște sufletească și deplină.
De ce dă UE bani pentru SPA-uri?
De ce finanţează Uniunea Europeană activităţi precum SPA-ul? Pentru că între politicile blocului comunitar intră şi îmbunătăţirea stării de bine a cetăţenilor. Este posibilă o Europă în care toți oamenii sunt cât se poate de sănătoși pe tot parcursul vieții lor. Şi pentru atingerea acestui obiectiv sunt folosite toate instrumentele disponibile.
Reporter: Fără bani europeni era posibilă o astfel de investiție, în atât de multe detalii, pentru că îmi explicai că evident, ca să fie un SPA de o categorie superioară, sunt de îndeplinit desigur o serie de condiții?
Ștefan Tudor: Din punctul meu de vedere, este foarte greu să realizezi un astfel de proiect, pentru că investiția, ridicându-se la o sumă destul de mare, e foarte greu să reușești să aplanezi aceste detalii și aceste lucruri într-un timp foarte scurt, astfel că orice investitor își dorește și un anumit profit pe termen lung. Și atunci nu ai cum să recuperezi suma de bani investită inițial într-un timp foarte scurt, pentru că dezvoltarea unui centru spa nu se poate face într-o perioadă scurtă de timp. Din punctul meu de vedere, toate lucrurile trebuie făcute pe un făgaș ascendent, iar pentru a ajunge la rezultate cât mai bune trebuie să crești de la an la an, să inovezi și să atragi cât mai mulți turiști.
Este SPA-ul un lux?
Reporter: Bineînțeles oamenii au niște priorități în viață și când aud SPA, sună cumva luxos, să spunem, și probabil că cei mai mulți dintre cei care se uită în momentul acesta la noi vor spune da, dar este foarte scump. De ce merită să investești practic în propria ta relaxare?
Ștefan Tudor: Din punctul meu de vedere, pe lângă faptul că te relaxezi deplin, trebuie să te gândești și pun oamenilor o întrebare: sănătatea este scumpă? Adică ajungem să cheltuim bani pe lucruri și să ne dăm seama că ajungem la o vârstă înaintată și nu simțim nimic, pe când în momentul în care guști puțin din partea de spa... Din punctul meu de vedere, oamenii care trec ne trec pragul sunt oameni care se reîntorc și oameni care conștientizează că de fapt a fi sănătos nu înseamnă doar a nu avea o boală, ci înseamnă și din punct de vedere mental, nu numai fizic, trebuie să fii la un anumit nivel de înțelegere pentru a conștientiza că spa-ul reprezintă de fapt, pe lângă partea de relaxare, și o încărcare cu energie pozitivă.
SPA în vârful unui deal
Natura este cel mai bun mediu de relaxare, nimeni nu rezistă unui peisaj frumos. Ne simţim mai relaxaţi, doar pentru că în natură este linişte. Serviciile oferite de orice SPA doar ajută oamenii să atingă mai rapid starea de bine.
Reporter: Să ne întoarcem la începutul discuției noastre, pentru că spuneam că suntem într-un sat. De regulă, SPA-urile pe care le-am întâlnit până acum sunt mai degrabă alăturate unor orașe mari sau mici, după caz, sau chiar în oraș. De ce aici, în vârful unui deal?
Ștefan Tudor, manager SPA: Pentru că principalul nostru concept îl reprezintă regăsirea echilibrului și stării de bine și am încercat și, din punctul meu de vedere cred că am reușit, să creăm un loc unde oamenii vin, se relaxează, se încarcă cu energie pozitivă, un loc chiar dacă este situat într-o comună - frumoasă, de altfel. Într-adevăr, oamenii când aud de comuna Măciuca sunt cumva.... și în momentul în care ne trec pragul rămân impresionați de ceea ce se află aici. Din punctul meu de vedere, cred că nu puteam alege o locație mai bună, adică un punct mai frumos, pentru că zona este foarte frumoasă și era păcat sa nu profitam de ea.
De la băi, la SPA
Reporter: Cum se poate face pasul de la acele tratamente la băi, cum spuneau părinții și bunicii noștri, înspre SPA în ceea ce privește mentalitatea omului de rând, pentru că noi suntem obișnuiți să mergem la bătrânețe, atunci când ne doare ceva, ne dor oasele, da, așa spunem, înspre zona aceasta de confort?
Ștefan Tudor: Da, am încercat să integrăm diverse tratamente. De la tratamente cu ciorchini de strugure, zona fiind cu viticolă, am încercat cumva să facem oamenii să înțeleagă că nu trebuie să pună pe primul plan doar a face o baie într-o piscină și cam atât, și le oferim în fiecare zi mini-terapii, teste, pentru a vedea ce înseamnă să primești un masaj cranio-cervical sau o reflexoterapie din partea colegilor noștri. Pentru cei care nu sunt informați și nu au testat până acum un masaj în adevăratul sens al cuvântului, și după ce se întâmplă, poate, această minune, cu siguranță oamenii recomandă și încearcă să testeze și al doilea masaj și al treilea masaj sau diversele tipuri de terapii, împachetări faciale. Cumva, după trei zile de relaxare, să ieși ca un nou-născut, dornic să revii cât mai repede.
Europa vrea să fie continentul unde există bunăstare pentru toți oamenii, de toate vârstele, și în care oamenii pot trăi, munci și îmbătrâni în medii durabile și sănătoase. Aşa că investiţiile în starea de bine sunt posibile.
Reporter: Dacă ar fi să tragem o concluzie la toată această discuție putem spune că fondurile europene = stare de bine în România?
Ștefan Tudor: Cu siguranță, din punctul meu de vedere, România în ultimii ani a avut o ascensiune a turismului, vorbesc pe sectorul meu de activitate, și acest lucru se datorează în mare parte fondurilor europene.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News