Live

Exclusiv Siegfried Mureșan: Votul pentru intrarea României în Schengen va avea loc după ce Austria va fi convinsă. Lucrurile merg mai bine

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că votul privind aderarea României la Spațiul Schengen va avea loc în consiliul JAI doar după ce Austria „va fi convinsă” să voteze favorabil în această privință. El a dat asigurări că la nivelul Parlamentului European și al Comisiei Europene există negocieri cu partidele din Austria și cu mediul de afaceri pentru a asigura o schimbare de poziție după ce guvernul de la Viena s-a împotrivit, în decembrie, intrării României și Bulgariei.

„Vom avea un vot viitor cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen, în consiliul miniștrilor Justiției și Afaceri Interne iar acel vot va fi unul pozitiv, însă tocmai pentru a garanta că acel vot este pozitiv noi vom repune subiectul pe agenda miniștrilor doar la momentul la care unanimitatea este întrunită.

Anul trecut, am procedat corect, având un vot în luna decembrie care a arătat sprijinul larg pentru România și faptul că Austria, singurul stat care s-a opus, a fost izolat. Am procedat corect având acel vot. Deci în momentul de față România are solidaritatea tuturor statelor, a Comisiei Europene și toată lumea se implică să convingem Austria.

Vom avea un vot, vom pune subiectul pe ordinea de zi, doar după ce Austria va fi convinsă și când avem garantat un vot pozitiv.

Ce cred că va ajuta la schimbarea poziției sunt următoarele lucruri: 1. Dacă într-adevăr presiunea migraționistă din Austria scade. 2. Dacă Comisia Europeană propune măsuri concrete pe migrațiune și acest lucru s-ar întâmpla, inclusiv că Comisia a lucrat cu Serbia pentru ca Serbia să solicite vize oamenilor din țări din care veneau cei mai mulți refugiați în Austria. Cei mai mulți veneau din India, Indonezia, Tunisia, Pakistan, Bangladesh, prin Serbia, Ungaria spre Austria. Dacă situația din Austria se îmbunătățește, plus că au trecut acele alegeri importante.

Mai trebuie făcut un lucru, trebuie lucrat cu mediul de afaceri. Aici autoritățile din România au început să lucreze foarte bine cu mediul de afaceri, cu formatorii de opinie, pentru a crea un curent favorabil României în spațiul public în Austria.

Cu toate aceste ingrediente, putem să avem o decizie favorabilă.

Nu avem niciun motiv de pesimism privind anul acesta. Lucrurile merg mai bine, nu merg mai rău în ceea ce privește inclusiv Austria, dar la momentul la care știm că avem o perspectivă clară și completă, evident că ea va fi anunțată public de către factorii de decizie. Nu m-aș lega de o anumită dată. Data va fi ultimul lucru pe care îl vom stabili”, a spus Siegfried Mureșan.

Citește și Dragoș Tudorache: România trebuie să aibă o strategie împreună cu Bulgaria pentru aderarea la Schengen

Austria s-a opus prin veto, în decembrie, primirii Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, invocând migraţia ilegală. Cancelarul Nehammer a cerut investiţii în protecţia frontierelor, o reducere a numărului de migranţi ilegali, precum şi proceduri rapide şi mai multe acorduri de readmisie. Comisia Europeană l-a refuzat, totuși, pe Nehammer, în privința construirii unui gard la granița Bulgariei cu Turcia din bugetul european.

Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer, care a folosit tema migrației în scop electoral, şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile din Austria Inferioară.

Citește și Victor Negrescu: Este necesară o nouă strategie pentru atingerea obiectivului de aderare la Schengen

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa Comisiei Europene, după acordul COP29: „UE va continua să îşi concentreze sprijinul asupra celor mai vulnerabili”

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Partenerii noștri