Live

Semnele de pe un monument viking din secolul al IX-lea ar fi avertizări legate de o nouă criză climatică

Data publicării:

Semnele de pe un monument viking din Suedia, ar fi manifestări ale fricii legate de o nouă criză climatică caracterizată printr-un fenomen de răcire a vremii, arată CNN, citată de Mediafax.

Un monument din piatră din Suedia, datând din secolul 9 se pare că a fost ridicat de vikingi care se temeau să nu trăiască o nouă criză climatică asemănătoare celei care provocase răcirea severă a vremii, cu 300 de ani înainte, susține un studiu.

Piatra runică Rök este un bloc de granit care cântărește 5 tone și se înalță până la 2,5 m. Pe monument se găsește cea mai lungă inscripție runică, 28 de rânduri în care sunt prezentate mesaje criptice care fac aluzie la mitologia nordică. În ciuda trecerii timpului majoritatea runelor inscripționate pe acest monument sunt încă vizibile. Un singur rând a fost distrus în tot acest timp.

Oamenii de știință au deslușit cum se citesc semnele de pe piatra Rök, dar nu sunt deloc siguri care este sensul inscripției și multe fragmente și-au păstrat misterul până acum.

Un studiu interdisciplinar desfășurat de savanți din diferite universități suedeze a ajuns la concluzia că inscripția ar fi legată de moartea unui fiu și de teama de o nouă criză climatică.

Studiul a inclus și investigarea arheologică a catastrofei climatice dintre anii 536 - 550, care a afectat Peninsula Scandinavă. O serie ce evenimente vulcanice au determinat scăderea mediilor climatice, pierderi ale recoltelor, foamete și decese în masă. Estimările au arătat că mai bine de jumătate dintre locuitorii peninsulei și-au pierdut viața.

„Secretul deslușirii sensului inscripției a stat în abordarea interdisciplinară. Fără coroborarea elenentelor de analiză textuală, arheologie, istorie a religiilor și runologie, nu ar fi fost posibil să ne dăm seama ce se află în spatele enigmelor de pe piatra Rök”, a explicat Per Holmberg, profesor la Universitatea din Göteborg, care a coordonat investigația.

Situația socio-economică din zonă își revenise și era într-o perioadă înfloritoare în perioada în care a fost realizat monumentul. Dar drama climatică încă se mai afla în memoria colectivă, amintirea crizei fiind transmisă de la o generație la alta, agricultura a fost afectată de o vară foarte rece și o eclipsă de Soare a avut loc imediat după răsărit”, a arătat savantul. ”Oricare dintre aceste manifestări ar fi fost suficentă ca să trezească teama de un nou «Fimbulwinter», au arătat specialiștii, vorbind despre ”Marea Iarnă” din mitologia nordică, care marca declanșarea Ragnarok, seria de evenimente și drame care anunțau sfârșitul civilizației.

Foto: Bengt Olof ÅRADSSON
Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Suedia răspunde la amenințările lui Putin: „Nu ne va împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina"

Suedia a detectat două nave care se aflau în zonă când cele două cabluri submarine au fost tăiate în Marea Baltică

O navă chineză a fost reperată în locul în care au fost secționate cablurile din Marea Baltică. Coincidența nu se oprește aici

Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Suedia și Lituania, afectate

Partenerii noștri