Live

Rusia se află în fața unor noi sancțiuni. UE negociază un pachet nou de restricții, care va include și comerțul cu diamante

Data publicării:
Noul pachet de sancțiuni ar putea veni în prima jumătate a lunii octombrie sau ar putea fi anunţat în timpul unui summit UE-SUA planificat pentru luna viitoare. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană se pregăteşte de cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni ce vor viza Rusia, pe fondul războiului din Ucraina, iar comerțul cu diamante se pare că este pe listă, relatează luni Bloomberg, preluat de News.ro.

Guvernele occidentale au impus Moscovei sancţiuni economice de amploare, inclusiv interdicţii de import pentru petrolul rusesc, în urma invaziei sale în Ucraina din februarie anul trecut.

Noile măsuri, care ar putea fi prezentate încă de luna viitoare, ar include probabil restricţii la achiziţiile de diamante ruseşti şi, eventual, o propunere mult aşteptată de a folosi profiturile generate de activele îngheţate ale băncii centrale ruse pentru a ajuta Kievul, scrie Bloomberg, citând persoane care au cunoştinţă despre aceste discuţii.

G7, grupul celor mai puternice economii democratice din lume, plănuieşte, la rândul său, să impună unele interdicţii comerţului cu diamante din Rusia.

Un grup de state membre, inclusiv Polonia şi Țările Baltice, doresc să meargă chiar mai departe, au declarat sursele Bloomberg. Grupul a cerut sancţiuni suplimentare pentru gazul natural lichefiat şi serviciile IT printre măsurile pe care ar dori să le vadă într-o nouă propunere de sancţiuni. Acest grup de ţări a îndemnat, de asemenea, la restricţii în sectorul nuclear rusesc.

Însă aceste încercări de noi sancţiuni au întâmpinat rezistenţă de multe ori până acum, deoarece prea multe state membre se opun, notează Bloomberg. Unele ţări susţin că nu mai există prea multe opţiuni, pe fondul apelurilor de a se asigura punerea în aplicare a restricţiilor existente deja.

Încercările anterioare de a sancţiona comerțul cu diamante ruseşti în Europa au întâmpinat rezistenţă din partea unor ţări importatoare importante, precum Belgia, care au susţinut că o simplă interdicţie, fără un acord global, doar ar transfera comerţul profitabil cu pietre preţioase în altă parte. Mecanismul pregătit de G7 vizează monitorizarea pietrelor preţioase la nivel transfrontalier, precum şi introducerea unei interdicţii care vizează direct achiziţiile, începând cu 1 ianuarie, şi a unei interdicţii indirecte, care ar intra în vigoare mai treptat.

Noul pachet ar putea veni în prima jumătate a lunii octombrie sau ar putea fi anunţat în timpul unui summit UE-SUA planificat pentru luna viitoare, fără să fi fost stabilită încă o dată pentru această reuniune.

De asemenea, orice nou pachet va include probabil şi alte măsuri pentru a reduce capacitatea Rusiei de a ocoli sancţiunile UE prin intermediul unor ţări terţe precum Emiratele Arabe Unite şi Turcia.

În cadrul negocierilor, Comisia Europeană va prezenta în săptămânile următoare şi propuneri de introducere a unei taxe pe profitul excepţional generat de activele îngheţate ale băncii centrale ruse, în ciuda opoziţiei Băncii Centrale Europene.

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va face probabil presiuni în favoarea impozitului excepţional, aşa cum a mai propus, însă statele membre şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la stabilitatea juridică şi financiară a unei astfel de măsuri. Având în vedere că aproximativ 200 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruseşti sunt îngheţate, unii lideri europeni au solicitat ca o parte din această sumă să fie destinată reconstrucţiei Ucrainei.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Partenerii noștri