Retragerea Turciei din tratatul european care are ca scop combaterea violenţei împotriva femeilor „este conformă dreptului turc”
Cea mai înaltă instanţă administrativă a Turciei, Danistay, a decis luni că decizia acestei ţări de a se retrage din „Convenţia de la Istanbul”, un tratat european al cărui scop declarat este combaterea violenţei împotriva femeilor, dar căruia Turcia şi state est-europene îi reproşează că încurajează ideologia de gen şi activismul LGBT, este conformă dreptului turc, transmite agenţia EFE.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a hotărât în primăvara anului 2021 retragerea ţării sale din Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul), estimând că aceasta este contrară conceptului tradiţional al familiei.
„Nimeni nu are dreptul să ne impună în ce clase de gen ne împărţim oamenii şi cum să determinăm relaţiile între ei”, a atenţionat preşedintele Erdogan.
Guvernul de la Ankara a argumentat la rândul său că această convenţie „a fost sechestrată de un grup care încearcă să normalizeze homosexualitatea”, referindu-se la activiştii care invocă acest tratat pentru a cere mai multe măsuri de protejare a comunităţii LGBT.
Decretul prezidenţial emis de Erdogan în martie 2021 pentru retragerea Turciei din convenţie a fost atacat în justiţie de grupuri din rândul opoziţiei. Însă hotărârea de luni a Danistay validează definitiv acest decret.
Dar preşedintele turc a promis că retragerea Turciei din acest tratat nu va avea nicio influenţă negativă asupra măsurilor de combaterea a violenţei împotriva femeilor, promiţând chiar că va înăspri legislaţia în acest sens, prin stabilirea ca circumstanţe agravante a ameninţărilor şi agresiunilor împotriva soţiilor sau fostelor soţii.
Atât în UE cât şi în SUA organizaţii pentru drepturile omului au condamnat decizia Turciei de a se retrage din Convenţia de Istanbul, potrivit EFE, citată de Agerpres.
Şase state central şi est-europene membre ale UE nu au ratificat această convenţie, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania, în timp ce Polonia doreşte să se retragă din ea, considerând că ea încurajează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi acceptarea unui al treilea gen.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News