Live

Primul deces atribuit utilizării ţigaretelor electronice raportat în Belgia

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Un tânăr în vârstă de 18 ani a decedat în Belgia în urma unei insuficienţe respiratorii atribuite de autorităţi utilizării ţigaretelor electronice (practică denumită "vaping") şi unui amestec de ingrediente nocive dintr-o astfel de ţigaretă electronică - primul caz de acest fel înregistrat în această ţară, potrivit Agerpres.

„Legătura cu ţigareta electronică este stabilită. În cazul acestui pacient, nu există o altă explicaţie pentru o pneumonie atât de gravă”, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Maggie De Block, interpelată de deputaţi.

Ministrul a fost interpelat în sesiune plenară în Camera Deputaţilor după ce mai multe publicaţii au relatat despre decesul recent al lui Raphael, un tânăr de 18 ani din Bruxelles, care a folosit o ţigaretă electronică conţinând un derivat al canabisului.

Din primele date, ar fi vorba de canabidiol (CBD), o substanţă cu proprietăţi liniştitoare, nu stupefiante, şi care este legală, dar care poate fi vândută pe piaţa neagră în amestec cu alte produse nocive.

Experţii suspectează că de vină ar fi combinaţia cu acetatul de vitamina E (ulei), care a provocat deja decese în Statele Unite.

„Este nevoie ca ancheta să continue pentru a stabili circumstanţele precise” ale decesului lui Raphael, a subliniat De Block.

Într-un raport publicat în iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat că ţigaretele electronice sunt „incontestabil nocive” şi că nu pot fi recomandate ca instrumente utile în procesul de renunţare la tutun.

Autorităţile medicale americane au clasificat ţigaretele electronice ca „periculoase” pentru tineri, după ce numărul liceenilor care utilizează aceste dispozitive a crescut de aproape două ori în această ţară în perioada 2017-2018.

Autorităţile din Statele Unite au devenit mai prudente după ce o epidemie misterioasă de maladii pulmonare asociate cu utilizarea ţigaretelor electronice a afectat deja 2.000 de americani provocând decesul a 39 de persoane în această ţară.

Cauza acestor afecţiuni este considerată de autorităţi unul dintre ingredientele prezente în rezervele lichide cu THC (substanţa psihoactivă din canabis), vândute în cea mai mare parte pe piaţa neagră, şi anume uleiul de vitamina E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care merg în Belgia

Silviu Prigoană a murit. I s-a făcut rău într-un restaurant din Bran. Ipotezele medicilor

Doi muncitori români din Belgia au aruncat în aer din greșeală apartamentul pe care îl renovau

A murit unul dintre cei mai buni operatori de dronă ai Brigăzii 68 ucrainene. Saba a fost ucis în acțiune

Partenerii noștri