Premierul Albaniei critică UE pentru că nu acordă țării sale statutul de candidat: „Un spectacol înfricoșător de neputință”
Premierul albanez Edi Rama a avut cuvinte dure, joi, nu numai la adresa Bulgariei, care blochează aderarea țării sale și a Macedoniei de Nord la UE, dar a taxat întregul bloc european pentru lipsa de reacție, în declarațiile făcute la sosirea la summitul extins al UE cu țările din Balcanii de Vest.
Întrebat despre obstacolele care se ridică în fața Albaniei și a Macedoniei de Nord în demersul lor de a deschide negocierile de aderare la UE, Edi Rama, premierul Albaniei, a spus că este „o rușine” că o țară NATO, Bulgaria, ține ostatice alte două țări NATO (Albania și Macedonia de Nord) chiar în toiul unui război fierbinte ce are loc „în curtea din spate” a Europei, în timp ce alte 26 de țări asistă fără reacție la „un spectacol înfricoșător de neputință”.
„Macedonia de Nord este candidat de 17 ani, dacă nu am pierdut... numărătoarea, Albania de opt ani, așa că să urăm Ucrainei bine a venit, este un lucru bun să-i fie acordat statutul de candidat, dar sper că poporul ucrainean nu își va face (prea multe) iluzii, a comentat Edi Rama la sosirea la summit, relatează politco.eu.
„Un loc frumos, oameni drăguți, cuvinte frumoase, poze frumoase și imaginați-vă cât de frumos ar putea fi dacă și promisiunile frumoase ar fi urmate de un rezultat pe măsură... Dar noi, albanezii, nu suntem atât de drăguți încât să renunțăm la fel de frumos! Așa că vom continua să muncim și mai mult pentru a face din Albania un membru frumos al UE”, a comentat Edi Rama pe Twitter.
Nice place nice people nice words nice pictures and just imagine how much nicer could be if nice promises were followed by nice delivery... But we Albanians are not as nice as to give up nicely! So we will keep going and working even harder to make Albania a nice EU member😀🇦🇱 pic.twitter.com/j057Ywf2tY
— Edi Rama (@ediramaal) June 23, 2022
Bulgaria, ţară membră a UE din 2007, a blocat în 2020 demararea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord, din cauza unei dispute legate de istoria şi limba celor două ţări. Albania este de asemenea ţinută pe loc, deoarece UE condiţionează progresele din negocierile cu ea de cele cu Macedonia de Nord.
Decizia de acordare a statutului de candidat la aderarea la UE necesită unanimitate în rândul celor 27 de ţări membre ale UE.
Edi Rama, care s-a gândit iniţial să nu participe la summitul de joi, s-a referit la frustrarea celor şase ţări din Balcani care aspiră să adere la UE - Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia - că Franţa şi Germania nu fac suficient pentru a presa Bulgaria să-şi ridice veto-ul. „Sunteţi un dezastru”, a afirmat Rama, potrivit Agerpres.
Cetăţenii ţărilor din Balcani aspiră de multă vreme să adere la UE, după războaiele etnice din anii 1990, care au dus la dezintegrarea Iugoslaviei, iar liderii statelor UE vor susţine încă o dată în timpul summitului de joi că cele şase ţări vor deveni membre ale UE într-o zi, potrivit unui draft al comunicatului final consultat de Reuters. Însă, potrivit AFP, ţări vestice precum Franţa şi Ţările de Jos au încetinit procesul de extindere a UE, exprimând îngrijorări în legătură cu o aderare pripită - precum cea a României şi Bulgariei în 2007 - şi cu gestionarea proastă a migraţiei mâinii de lucru ieftine din ţările Europei de Est în Regatul Unit, ceea ce a întors mulţi britanici împotriva UE, fiind unul dintre motivele pentru care au votat în favoarea Brexitului.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News