Live

Politico: Planul lui Viktor Orban pentru Europa. „Ocupați Bruxelles-ul!”

Data publicării:
„Nu este o revoluție peste noapte”, a explicat Orban. „Dar schimbarea ar putea începe din iunie.” Foto: Shutterstock

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este un nou tip de eurosceptic - unul care nu vrea să părăsească Uniunea Europeană, ci vrea să o schimbe din interior, scrie Politico. „Trebuie să mergem mai adânc, să ocupăm poziții, să adunăm aliați și să reparăm Uniunea Europeană”, a spus liderul maghiar într-un interviu la finalul anului trecut. „Nu este destul să fim furioși. Trebuie să preluăm controlul Bruxelles-ului.”

Viktor Orban (60 de ani) s-a opus de mult Uniunii Europene, folosind-o ca țap ispășitor pentru a-și atrage cât mai mult sprijin de tip populist. Liderul de la Budapesta prezintă relația țării sale cu Bruxelles-ul ca pe o bătălie „noi-contra-lor” pentru a-și promova ideologia naționalistă și bazată pe valorile familiei tradiționale.

Orban a investit bani și resurse în Bruxelles pentru a putea influența negocierile din capitala UE, în timp ce se pregătește de preluarea președinției Consiliului UE din luna iulie și de posibila ascensiune a extremei drepte în urma alegerilor pentru Parlamentul European.

„Dacă vrem să menținem libertatea și suveranitatea Ungariei, trebuie să ocupăm Bruxelles-ul și să aducem o schimbare în Uniunea Europeană”, a declarat Orban la un miting în Budapesta de ziua națională - 15 martie.

„Orban nu mai trebuie să își facă griji că va pierde puterea acasă pentru că a căpătat o putere uriașă”, a spus Zsuzsanna Szelenyi, un fost aliat al lui Orban, care a devenit între timp un critic. „Obiectivul lui este acum mai larg decât Ungaria. El vrea nu doar să își protejeze regimul din Ungaria, dar și să influențeze cultura politică din Europa. Bruxelles-ul este piatra de temelie.”

Inițiativei lui Orban de a transforma UE din interior i se alătură alți lideri europeni populiști și de dreapta, precum premierul Italiei, Giorgia Meloni (în poză), lidera extremei dreapte din Franța, Marine Le Pen, și prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico. Foto: Profimedia Images

Ungaria vizează următoarele luni ca pe o perioadă crucială în care poate produce o schimbare politică. În alegerile din iunie, cetățeni din toată Uniunea Europeană îi vor alege pe cei 720 de membri ai Parlamentului European (PE) și vor declanșa o reorganizare mai vastă la vârful UE în întreg blocul comunitar.

Sondajele recente arată că partidele populiste și naționaliste vor câștiga teren în PE, în timp ce partidele de centru și stânga vor pierde locuri - o schimbare ce ar putea coincide cu preluarea șefiei Consiliului UE de către Ungaria.

Lui Orban i se alătură alți lideri europeni de dreapta, precum premierul Italiei, Giorgia Meloni, lidera extremei drepte din Franța, Marine Le Pen, și prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico.

„Nu este o revoluție peste noapte”, a explicat Orban într-un interviu oferit în timpul Antalya Diplomacy Forum, o conferință de diplomație internațională din Turcia.

„Dar schimbarea ar putea începe din iunie. Așa sper eu și lucrez pentru asta. Voi juca un rol pentru a uni dreapta ... și pentru a-i înlătura pe socialiști, stângiști, progresiști, liberali periculoși.”

Ce vrea mai exact Orban?

De cele mai multe ori, liderul ungar și oamenii din jurul lui își prezintă ambițiile cu o tentă negativă: lupta contra birocrației, a migranților, „agendei LGBTQ” și ajutorului pentru Kiev în războiul contra Rusiei.

Ceea ce nu sugerează ei este opțiunea ca Ungaria să iasă din UE. Poporul maghiar dorește să rămână în UE, iar Orban știe acest lucru. Un sondaj recent arată că 72% dintre unguri văd cu ochi buni apartenența la UE.

„Orban poate să critice Uniunea Europeană, poate să spună că merge în direcția greșită, dar nu poate să se joace cu calitatea de membră UE a Ungariei. Asta este o linie roșie chiar și pentru proprii săi alegători Fidesz.”

Așadar, în loc să spună că vor să iasă din UE, Orban și aliații săi insistă asupra faptului că UE trebuie reformată, dând mai multă putere guvernelor naționale și mai puțină pentru instituțiile de la Bruxelles.

Xi Jinping a spus că Viktor Orban este „prietenul” Beijingului. În același timp, liderul Ungariei susține campanie pentru realegerea lui Donald Trump la Casa Albă. Colaj foto: Profimedia Images

Cel mai bun ghid al viziunii maghiare pentru Europa ar putea fi cazurile în care Budapesta s-a opus diverselor inițiative UE: de la sancțiuni pentru Rusia, până la o poziție comună în privința unei taxe globale pentru finanțarea Ucrainei.

Felul în care Orban a profitat de regulile privind unanimitatea în luarea deciziilor la nivelul UE a atras critici din partea unor țări ca Franța și Germania, care au propus ca unanimitatea să nu mai fie necesară în unele cazuri, cum ar fi deciziile legate de politica externă.

Spre deosebire de pozițiile adoptate de alți lideri UE, Orban s-a apropiat de prezentatorul conservator american de televiziune, Tucker Carlson, susține campania pentru realegerea fostului președinte american Donald Trump la Casa Albă și l-a felicitat pe președintele rus Vladimir Putin pentru victoria pe care a obținut-o în alegerile trucate din Rusia.
Președintele chinez Xi Jinping a spus că Orban este „prietenul” Beijingului.

„Să facem Europa mare din nou!” a declarat Orban, în discursul său anual din parlamentul Ungariei, în februarie. „Acolo MAGA [Make America Great Again], aici MEGA [Make Europe Great Again].”

Orban a continuat: „Schimbarea adevărată poate fi adusă de o nouă dreaptă europeană, din care noi, maghiarii, facem parte. Jos cu Bruxelles. Trăiască Europa!”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Partenerii noștri