Live

Parlamentul European va dezbate, marți, rapoartele „tulburătoare” privind încălcarea drepturilor muncitorilor sezonieri din România

Data actualizării: Data publicării:
Muncitori sezonieri în agricultură. Sursa foto: Getty Images

Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale va analiza, marți, presupuse încălcări ale legislației UE privind timpul de lucru, sănătatea și siguranța muncitorilor transfrontalieri. Europarlamentarii vor analiza dacă au fost respectate drepturile lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri din România și alte țări est-europene.

„Ca urmare a rapoartelor tulburătoare despre situația precară cu care se confruntă posibile sute de mii de lucrători transfontalieri și sezonieri din UE, europarlamentarii vor dezbate cu Josip Aladrović, ministrul Muncii din Croația, Nicolas Schmit, Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale și Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autorității Europene pentru Muncă despre cum să fie protejate drepturile angajaților, sănătatea și siguranța acestor muncitori esențiali în timpul pandemiei.

Lucrătorii din România și alte state membre est-europene oferă o forță de muncă vitală în fermele din Germania, Franța și alte state membre și asigură securitatea alimentară a Europei. Alți muncitori din, spre exemplu, Slovacia, oferă servicii sociale de îngrijire pe termen lung pentru vârstnicii din Austria și alte state membre. Comisia Europeană a emis recomandări astfel încât lucrătorii mobili din UE care se califică drept angajați esențiali în lupta împotriva COVID-19 să ajungă la locurile de muncă. Sectorul agroalimentar este un segment cheie inclus în aceste recomandări, în special în ceea ce privește lucrătorii sezonieri.

Europarlamentarii vor analiza situația acestora, pentru a vedea dacă sunt puse la punct măsuri de prevenție COVID-19 și dacă drepturile lor privind timpul de lucru, munca suplimentară și plata sunt încălcate și contrare legislației europene”, arată un comunicat al Parlamentului European.

Uniunea Europeană a dezvoltat un pachet substanțial de legi care reglementează diferitele aspecte de mobilitate, inclusiv libera circulație, angajarea și coordonarea asigurărilor sociale. Autoritatea Europeană pentru Muncă se asigură ca regulile UE să fie impuse într-un mod corect și eficient.

Pe 5 mai, președintele Comisiei, Lucia Ďuriš Nicholsonová și-a exprimat, printr-o scrisoare către Autoritate, îngrijorarea profundă privind situația vulnerabilă a muncitorilor esențiali în timpul crizei COVID-19.

Echipa de negocieri a Parlamentului European care revizuiește legislația Uniunii privind coordonarea sistemelor de asigurări sociale a cerut Consiliului și Președinției croate să finalizeze de urgență dosarul, care este o prioritate de top în zona socială.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Volkswagen a ajuns la un acord cu sindicatul pentru a elimina 35.000 de locuri de muncă în Germania

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

Partenerii noștri