Live

Galerie Foto Parisul, sufocat de gunoaie în urma grevelor. Macron promite în continuare că va promulga legea care crește vârsta de pensionare

Data actualizării: Data publicării:
Pe zi ce trece, gunoiul se adună tot mai mult pe străzile Parisului. Foto: Profimedia

Pe zi ce trece, gunoiul se adună tot mai mult pe străzile Parisului, iar livrările de combustibil au fost blocate la rafinării. Aceste servicii esențiale sunt suspendate de lucrătorii care se opun reformei pensiilor, potrivit Reuters. În acest timp Emmanuel Macron refuză să discute cu sindicatele și spune că reforma trebuie să continue.

Pe măsură ce dezbaterea despre reformă a continuat în Senat, lucrătorii au blocat vineri livrările de combustibil, blocând rafinăriile TotalEnergies și Esso, în timp ce alimentarea cu energie a fost întreruptă, iar întreținerea unor reactoare nucleare EDF a fost amânată.

În ceea ce privește salubrizarea, până acum, impactul nu a fost major, deoarece vremea rece a împiedicat gunoiul din Paris și din alte orașe să miroasă. Și benzinăriile sunt blocate, deoarece șoferii și operatorii stațiilor de combustibil au întrerupt lucrul.

Sindicatul CGT de la rafinăria Donges a TotalEnergies a declarat că greva va continua cel puțin până joi, iar sindicatele din salubritate nu au avansat deocamdată nicio dată pentru reluarea serviciilor.

La rafinăria TotalEnergies din Donges, vestul Franței, liderul sindical CGT, Fabien Prive Saint-Lanne, l-a criticat pe Macron pentru că a refuzat să se întâlnească cu sindicatele și a spus că lucrătorii au decis să-și continue greva cel puțin până joi.

„Președintele refuză să se întâlnească cu sindicatele... disprețul său față de lucrători nu poate decât să acutizeze furia oamenilor și va duce fie la violență în stradă, fie la răzbunare împotriva lui Macron când va veni vorba de vot”, a spus el.

Sindicatele au anunțat mai multe marșuri la nivel național pentru sâmbătă. Potrivit unei note a Ministerului de Interne citată de televiziunea BFM, poliția se așteaptă ca între 800.000 și un milion de persoane să protesteze.

Sondajele de opinie arată că majoritatea oamenilor se opun planului lui Macron.

Marți, 1,28 de milioane de oameni au participat la proteste în toată țara, înregistrându-se astfel cea mai mare prezență la manifestațiile împotriva reformei din acest an.

Livrările de combustibil au fost, de asemenea, întrerupte la rafinăria Fos, operată de Esso, subsidiara ExxonMobil, a declarat un purtător de cuvânt al CGT.

Întreruperile la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) au continuat, compania Fluxys afirmând că depozitul său din Dunkerque și zona de încărcare a camioanelor nu sunt disponibile, iar capacitatea de livrare a fost redusă la minimum.

Grevele au dus, de asemenea, la reducerea producției de energie cu 16,6 gigawați (GW) - aproximativ 25% din totalul acesteia, a spus CGT, dar la nivelul consumatorilor casnici s-a înregistrat un impact redus, deoarece compania de utilități de stat EDF a reușit să compenseze deficitul.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vucic vrea să scape de proteste închizând școlile din Serbia mai devreme pentru vacanța de iarnă

Vucic spune că nu va ceda în fața protestelor izbucnite după prăbușirea acoperișului gării de la Novi Sad: „Nu-mi pasă deloc”

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Partenerii noștri