Pandemia încurcă și ițele Brexit-ului
Afacerea Brexit este și ea încurcată de pandemia de Covid-19. Negocierile suspendate din cauza coronavirusului s-au reluat de curând. Liderii europeni și premierul britanic, Boris Johnson, s-au întâlnit online și au promis reciproc că vor face eforturi să încheie în sfârșit acest proces foarte obositor pentru toată lumea. Numai că până acum este clară doar data la care Marea Britanie va părăsi piața unică și uniunea vamală: 31 decembrie. Restul detaliilor pentru un acord economic sunt încă negociate de cele două părți.
Primul oraș din România unde a început reciclarea hainelor vechi
Prezidențiale Rep. Moldova. Stoianoglo: Cu România nu am realizat niciun proiect care ne-ar putea apropia de UE/ Sandu: Este o ofensă
România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană
Scene „ca dintr-un film de groază” în Marea Britanie
Poliţia a arestat cinci oameni în urma violențelor din Leeds
Alegeri în Franța. Corespondență de la jurnalistul Digi24 Cristina Cileacu
Prințesa Kate şi-a făcut prima apariţie publică din acest an
Marea Britanie vrea să reintroducă armata obligatorie
Un pilot al RAF a murit după ce s-a prăbușit cu avionul
Cileacu, jurnalist Digi24: Suntem încă în pandemia de Covid-19, dar Brexit este din nou în atenția noastră. Recent a fost o întâlnire la nivel înalt între liderii din UE și premierul britanic, ca să vorbească despre negocieri. Dar a părut că este o negociere pentru continuarea negocierilor. Cum o vedeți dvs?
David McAllister, europarlamentar: Eu am participat la această întâlnire la nivel înalt, l-am acompaniat pe președintele Parlamentului European, David Sassoli, iar această întâlnire a avut loc într-o atmosferă pozitivă, constructivă, cu mult respect din partea ambelor părți. Ambele părți sunt acum de acord cu intensificarea negocierilor, de-a lungul lunii iulie, ar trebui să avem mai multe întâlniri, ar trebui să fie mai concentrate și cum spun ambele părți avem nevoie de un impuls pentru negocieri. Așa că trebuie să așteptăm și să vedem dacă putem reuși, luna viitoare, în iulie și apoi va trebui să ținem cont de progres, din nou. Ambele părți vor să ajungă la un acord, cu toate acestea avem încă multe divergențe în puncte cruciale politice, iar ceea ce așteptăm, ca Uniunea Europeană, din partea guvernului UK, este să îndeplinească angajamentele din declarația politică de anul trecut.
Despărțire cu final încă necunoscut
Optimismul legat de negocieri pe care îl afișează premierul Marii Britanii, Boris Johnson, este destul de puțin împărtășit și de reprezentanții Uniunii Europene. În mod categoric, cele două părți își doresc găsirea unei soluții pentru un acord care să avantajeze ambii parteneri pe termen lung, dar nu cu orice preț.
Cristina Cileacu: Dar dl Johnson v-a cam impus un fel de termen limită, ca să faceți toate negocierile până la finalul lunii iulie. Este posibil, din partea Uniunii Europene, bineînțeles?
David McAllister: Este clar acum că guvernul UK nu va cere extinderea perioadei de tranziție. Deci categoric vor părăsi piața unică și uniunea vamală, la 31 decembrie. Asta înseamnă că negocierile la nivel tehnic vor trebui încheiate la 31 octombrie. Într-adevăr, premierul Johnson se concentrează mult pe luna iulie, dar nu putem să cădem de acord asupra tuturor detaliilor în iulie. Dar vrem să vedem că este încă voință politică și hotărârea de a găsi un acord sau nu. Iar aici mingea este în terenul britanicilor, guvernul Regatului Unit trebuie să se decidă dacă vrea sau nu acest acord, și dacă vrea să respecte condițiile politice trecute în declarația de anul trecut. Apropos, o declarație politică care a fost semnată nu doar de liderii UE, dar și de atunci și acum premierul Marii Britanii, Boris Johnson.
31 decembrie 2020 rămâne data la care Marea Britanie va încheia perioada de tranziție a Brexit-ului.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News