Live

Operațiune Interpol împotriva produselor de contrabandă. Polițiștii au confiscat mii de kituri false de testare COVID-19

Data publicării:
Laborator pentru teste anti-COVID-19. Foto: Inquam Photos / George Călin

Aproximativ 17.000 de kituri false pentru depistarea coronavirusului au fost confiscate în cadrul unei ample operaţiuni internaţionale antifraudă, care viza traficul cu produse de contrabandă: băuturi alcoolice, alimente şi produse medicale potenţial periculoase. Operaţiunea, coordonată de Interpol şi Europol între decembrie 2019 şi iunie 2020 în 77 de ţări, a dus la confiscarea a peste 12.000 de tone de mărfuri în valoare de 40 de milioane de dolari.

Polițiștii și procurorii au destructurat 19 organizaţii criminale şi au arestat 407 persoane, potrivit unui raport Interpol, scrie Agerpres, care preia Agerpres.

Pe lângă kiturile false de testare pentru COVID-19, au fost confiscate produse lactate contaminate, carne de animale sacrificate ilegal şi produse medicale contrafăcute.

În Bulgaria, operaţiunea a permis, de exemplu, descoperirea, într-un depozit clandestin, a unei cantităţi de brânză care conţinea bacterii Escherichia Coli. În timpul operaţiunilor din Iordania, au fost confiscate 6.500 de litri de băuturi energizante şi sucuri ieşite din garanţie, precum şi şapte tone de lapte şi brânză alterate.

În Africa de Sud, un transport din Asia care ar fi trebuit să conţină material de protecţie medicală ascundea în realitate fructe de mare, potrivit Interpol.

"Într-un moment în care peste tot în lume facem eforturi de a limita răspândirea COVID-19, faptul că reţelele criminale distribuie aceste produse potenţial periculoase demonstrează determinarea lor de a face profit", a subliniat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.

Alcoolul de contrabandă a reprezentat cea mai mare parte din confiscări, în valoare de 20 de milioane de dolari, printre care şi 5.000 de litri de vodcă descoperiţi într-o caravană în Norvegia.

Această operaţiune, denumită "Opson" şi organizată anual de 9 ani, a permis, de asemenea, oprirea de la comercializare a altor mărfuri alterate sau contrafăcute, precum produse de înfrumuseţare, tutun, haine şi pantofi, dar şi produse electronice în valoare totală de 3,1 milioane de dolari.

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apelul sindicatului Europol după accidentul din Borșa, în care doi polițiști au fost loviți de un bolid condus de un tânăr

EUROPOL: „Aderarea la Schengen aduce o serie de provocări”. Avantajele și dezavantajele libertății de mișcare depline a românilor

Explozii și urmăriri ca în filme pe autostrăzile din Germania. Cum reușesc hoții să fure milioane de euro din bancomatele din Europa

EUROPOL acuză că Poliția Capitalei se restructurează pe WhatsApp. Ce spun reprezentanții DGPMB

Partenerii noștri