Olaf Scholz scapă de un scandal de evaziune fiscală de când era primarul Hamburgului. Seiful cu 200.000 de euro
Procuratura generală din Hamburg nu vede indicii în baza cărora cancelarul german Olaf Scholz ar putea fi suspectat de complicitate într-un caz de evaziune fiscală în legătură cu banca Warburg, relatează marţi presa germană.
Cazul datează din anul 2016 şi a condus la scandalul „CumEx Files”, referitor la o schemă de optimizare fiscală concepută de bănci, printre care şi banca Warburg. În acel an, fiscul oraşului Hamburg a renunţat la încasarea unei sume de 47 de milioane de euro obţinute de banca Warburg prin tranzacţii neregulamentare realizate prin respectiva schemă. Înaintea acelei decizii a fiscului, Olaf Scholz, atunci primar al Hamburgului, a avut mai multe întâlniri cu manageri ai băncii Warburg, amintește agenția EFE, potrivit Agerpres.
Un purtător de cuvânt al procuraturii a confirmat pentru cotidianul Tagesspiegel că nu va fi dat curs unui denunţ care încerca să forţeze juridic deschiderea unor proceduri judiciare împotriva primarului din Hamburg, Peter Tschentscher, şi împotriva predecesorului său în acest post, actualul cancelar federal Olaf Scholz, întrucât „nu există nicio bază”.
Procuratura generală din Hamburg validează astfel o decizie a unei instanţe inferioare din acelaşi oraş, care a apreciat în martie că nu există un temei suficient pentru a deschide o investigaţie împotriva celor doi.
Totuşi, procuratura din oraşul Koln a iniţiat în aprilie anul trecut proceduri judiciare împotriva unei funcţionare şi a doi politicieni membri ai Partidului Social-Democrat (SPD) din Hamburg, pentru complicitate la evaziune fiscală, iar acelaşi caz este investigat de o comisie a parlamentului regional din Hamburg, unde Scholz va fi audiat vineri pentru a doua oară.
200.000 de euro în seif
Scandalul a revenit în ultimele săptămâni pe prima pagină a presei germane, după ce a fost găsită o sumă de peste 200.000 de euro în seiful fostului deputat social-democrat Johannes Kahrs, unul dintre politicienii investigaţi de procuratura din Koln şi care ar fi jucat rolul de intermediar între Scholz şi managerii băncii.
Procuratura din Koln a dispus şi o verificare a contului de mesagerie electronică folosit de Scholz când era primar la Hamburg şi, potrivit cotidianului Der Spiegel, a descoperit astfel că foarte probabil au fost şterse de acolo e-mailuri şi agende cu întâlniri legate de cazul investigat.
Olaf Scholz neagă că ar fi influenţat, din funcţia de primar, decizia fiscului de a renunţa la acea sumă de 47 de milioane de euro şi spune că nu-şi aminteşte mare parte din conţinutul discuţiilor la care a participat atunci.
„În cei doi ani de când se investighează acest caz nu a apărut niciodată nici cel mai mic indiciu de influenţă politică”, a răspuns cancelarul săptămâna trecută la o conferinţă de presă. „Puteţi avea încredere că nu mă număr printre persoanele care fac aşa ceva”, a adăugat el.
La remarca unui jurnalist care a spus că respectivei bănci i s-a permis să rămână „cu banii furaţi”, Scholz a avut o reacţie dezaprobatoare şi l-a îndemnat pe acel ziarist „să reflecteze” înainte de a formula „aserţiuni pe care nu le va putea demonstra, în cazul în care va trebui să o facă”.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News