Live

Oficiali TikTok trebuie să dea explicații în PE în legătură cu rolul platformei în alegerile din România

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Audierile în Parlamentul European a reprezentanților platformei TikTok, în contextul alegerilor din România, încep astăzi Uniunea Europeană cere explicații legate de rolul pe care l-a jucat rețeaua în campania electorală și, în general, în scrutinurile desfășurate anul acesta în țările europene.

Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului a precizat că vrea să se asigure că TikTok nu se abate de la regulile digitale.

Uniunea Europeană are, de la începutul anului, un set de reguli care își propun să garanteze un spațiu online transparent și de încredere. Platformele care încalcă prevederile riscă amenzi uriașe.

Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.

Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.

Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act - DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.

Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari, potrivit Agerpres.

În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante - n.r.) şi accesul terţilor la date.

Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei copii din Arad au ajuns la spital după provocarea „Superman” de pe TikTok. Doi dintre ei au fost operați

TikTok neagă în faţa Parlamentului European că l-a favorizat pe Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale

O comisie a PE va audia TikTok în contextul proceselor electorale desfășurate în Europa

„Brain rot” a fost desemnat cuvântul anului 2024 de Dicționarul Oxford. Ce înseamnă termenul și cum este legat de rețelele sociale

Partenerii noștri