Live

UE nu va antrena soldați ucraineni în Ucraina, ci într-o țară din apropiere

Data actualizării: Data publicării:
Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a respins cererea Kievului ca UE să instruiască soldaţi ucraineni în interiorul ţării devastate de război. Miniștrii Apărării din Uniunea Europeană au convenit ca blocul comunitar să instruiască soldați ucraineni cât mai aproape de țara lor, dar nu pe teritoriul ucrainean, după cum a declarat vineri, 30 august, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Vorbind după o reuniune a miniștrilor la Bruxelles, Josep Borrell a mai spus că aceștia au convenit că misiunea de instruire a Uniunii Europene ar trebui să vizeze instruirea a 75.000 de soldați ucraineni până la sfârșitul anului, după ce până acum au instruit 60.000, potrivit Reuters.

„Vom discuta modalităţi de a dezvolta misiunea noastră de antrenament. Ne gândim să avem un centru de coordonare la Kiev, dar nu există niciun acord pentru antrenarea soldaţilor ucraineni pe teritoriul ucrainean în cadrul structurilor europene pentru soldaţii ucraineni”, a spus Borrell cu puţin timp înainte de o reuniune a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles, conform agenției de presă AFP citată de Agerpres.

Țările în favoarea ideii

Subiectul divizează statele membre ale Uniunii Europene. Unele dintre acestea, precum Franţa, Estonia şi Suedia, sunt în favoarea ideii, dar altele sunt mai reticente, temându-se de o escaladare a conflictului.

De altfel, Franţa a provocat un şoc la finalul lunii februarie, spunând că nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, recunoscând, totuşi, că deocamdată nu există un consens.

O sursă diplomatică a explicat că reînnoirea misiunii europene de instruire a soldaţilor ucraineni se află pe ordinea de zi a reuniunii ministeriale, dar textul nu menţionează deocamdată posibilitatea ca aceasta să se desfăşoare pe teritoriul Ucrainei.

Josep Borrell a cerut din nou ridicarea restricţiilor occidentale asupra armelor pe care le furnizează Ucrainei, numind „ridicole” temerile de escaladare prezentate de ţările care refuză să elimine aceste restricţii.

„Cred că este ridicol să spui că, permiţând să fie vizate ţinte pe teritoriul rusesc, înseamnă să fii în război cu Moscova. Nu suntem în război cu Moscova”, a spus fostul ministru spaniol.

Aceste comentarii au atras nemulţumirea Berlinului. „Spre sfârşitul mandatului său, declaraţiile domnului Borrell sunt din ce în ce mai ciudate. Un lucru este clar: vorbeşte din ce în ce mai puţin în favoarea Uniunii Europene, şi din ce în ce mai mult pentru el însuşi”, a declarat o sursă apropiată Guvernului german.

Mandatul lui Josep Borrell se va încheia în noiembrie sau în decembrie, în funcţie de preluarea mandatului de către noua Comisie Europeană.

În faţa recentelor atacuri aeriene ruseşti, Ucraina le-a cerut din nou aliaţilor săi să ridice restricţiile referitoare la folosirea armelor lor. Berlinul şi Washingtonul se opun, temându-se de o confruntare cu Moscova.

Şeful diplomaţiei europene a pledat din nou pentru accelerarea livrărilor de arme către Ucraina de către ţările Uniunii Europene, după un apel în acest sens lansat joi de ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

 

Editor : M.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri