Live

Video Nou bilanț devastator în Italia: Peste 200 de morți numai în Lombardia. Imagini șocante cu sicriele dintr-o biserică

Sergiu Balaban Data actualizării: Data publicării:
Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Italia a avut, luni, un nou șoc, după ce autoritățile au anunțat noul bilanț al situației generate de epidemia de coronavirus.  Numai în Lombardia - regiunea considerată unul dintre focarele din Italia - s-au înregistrat, luni, 202 morți. În două zile, aici au murit peste 450 de oameni.

Luni au murit în Italia 349 de oameni din cauza coronavirusului, un bilanț ușor ameliorat față de duminică, când au fost 368.

Bilanțul coronavirusului în Italia, un vârtej amețitor al cifrelor

În total, în Italia au murit până acum 2.158 de oameni, în timp ce în China, țara cea mai afectată și unde numărul de îmbolnăviri este de 80.880, s-au înregistrat, în mai bine de două luni și jumătate, 3.213 decese.

În Italia, primii pacienți cu Covid-19 au fost diagnosticați în 31 ianuarie, doi turiști chinezi. În 21 februarie a fost anunțat primul deces al unui italian. Imediat, au fost luate primele măsuri de carantinare, iar apoi a pornit un adevărat tăvălug. În trei săptămâni s-a ajuns la tristul bilanț de peste 2.000 de morți.

138.000 de persoane testate în Italia

Bilanțul anunțat luni în Italia indică, de altfel, o creştere de 19,3% a deceselor. Dintre aceste decese, 1.420 au fost înregistrate numai la Milano şi împrejurimi, în regiunea Lombardia. 

Cu o rată de 462,8 îmbolnăviri la un milion de locuitori, Italia cunoaște însă cel mai accelerat fenomen de răspândire a bolii.

Luni au fost confirmate încă 3.233 de cazuri, ceea ce ridică numărul total de îmbolnăviri din Italia la 27.980. Este pe locul 2 în lume, după China, iar în prezent sunt la terapie intensivă în Italia 1.851 de pacienți. 

Cel mai tânăr pacient în rândul cazurilor confirmate luni este un bebeluș de numai două luni.

În total, în Italia s-au efectuat până acum cam 138.000 de teste pentru noul coronavirus.

În Lombardia a fost chemat de urgență fostul director al Protecției Civile, un specialist în gestiunea dezastrelor, pentru a construi, a pune la punct un nou spital. Foarte probabil va fi amenajat la periferie, în zona expozițiilor.

Guvernatorul Lombardiei a spus luni că se văd deja semnele măsurilor, dar vom vedea la ce s-a referit, odată cu acest bilanț.

Imaginile dureroase ale tragediei. Încă sunt oameni care nu înțeleg

Ca să vă dați seama de proporții, ziarul local din Bergamo a avut în ultimul număr 11 pagini numai cu anunțuri despre decese.

Tot la Bergamo, care este cea mai afectată provincie din Italia, din Europa chiar, un angajat al unei firme de pompe funebre a publicat imagini dintr-o biserică cu zeci de sicrie care așteptau, duminică, bincuvântarea preotului.

Tot în nordul Italiei, un infirmier a reușit să filmeze într-un spital. Imaginile arată un sistem sanitar solicitat la maximum, cu bolnavi care erau intubați inclusiv pe holuri. Iată-le:

Sunt multe astfel de imagini cu un puternic impact emoțional care au început să circule pe internet cu scopul de a-i sensibiliza pe cetățeni și de a-i convinge că situația trebuie luată în serios. Asta, pentru că există și acum oameni care nu cred în dimensiunea acestei urgențe. Nici din presă, dar nici din surse guvernamentale ori internaționale.

Citiți și: VIDEO. Apelul unei femei aflate încă în spital, deși a fost unul dintre primii pacienți infectați cu noul coronavirus

Recent, primarul din Treviso a trimis un mesaj video cetățenilor, nemultumit de atitudinea lor și a promis că vor fi intensificate controalele. Și a făcut asta pentru că există în continuare - nu doar la Treviso -, în ciuda măsurilor adoptate, oameni care încearcă să păcălească autoritatile sau cărora pur și simplu nu le pasă.

Peste 6.000 de oameni au fost denunțați de autorități pentru că au încălcat decretul.

Sicilia, izolată de restul țării. Economia, grav afectată

Luni dimineață, ministrul transporturilor din Italia a semnat un decret prin care izolează practic insula Sicilia de restul țării. Nu vor mai fi curse navale de pasageri către insulă, ci doar comerciale. Singura variantă de legătură rămân două curse aeriene care vor lega Palermo de capitala Italiei, de Roma.

Guvernul a emis și un nou decret cu măsuri economice, care are scopul de a ajuta familiile afectate, industria, dar și sistemul sanitar. 25 de miliarde de euro vor fi împărțite spre diferite sectoare în încercarea de a relansa economia grav afectată de această epidemie.

Citiți și: Cel mai cunoscut virusolog din Italia explică unde au greșit autoritățile și cetățenii din țara sa

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Vicepremierul italian Matteo Salvini riscă şase ani de închisoare. Ce acuzații îi aduc procurorii

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Cum l-au numit italienii de la Gazzetta dello Sport pe Dan Șucu, noul investitor majoritar român de la Genoa

Partenerii noștri