Live

Noi reguli de angajare la Bruxelles. Ce condiții impune von der Leyen pentru echipele comisarilor europeni

Data publicării:
Foto: Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene / Sursa foto: Profimedia Images

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a stabilit noi reguli de angajare pentru comisarii care își formează acum echipele la Bruxelles. Măsurile urmăresc să asigure diversitatea în ceea ce privește naționalitatea, genul și vechimea, se arată într-un document, conform POLITICO.

Ca și în 2019, fiecare cabinet trebuie să aibă un număr egal de bărbați și femei.

Regulile reformulate au fost supravegheate îndeaproape de Björn Seibert, șeful personalului von der Leyen. La Bruxelles circulau zvonuri că regulile cabinetului au fost stabilite pentru o schimbare radicală; care nu s-a întâmplat - cu excepția unor mici modificări.

Documentul, văzut de POLITICO și datat în octombrie, a fost mult așteptat la Bruxelles, unde guvernele așteaptă de luni de zile pentru a-și poziționa propriii cetățeni în roluri influente.

Von der Leyen va avea în continuare 12 membri seniori ai cabinetului, șefa UE pentru afaceri externe Kaja Kallas și următorii cinci cei mai înalți comisari cunoscuți sub numele de vicepreședinți executivi vor avea nouă (unul mai puțin decât în 2019), iar restul de 20 de comisari vor avea șase membri seniori, ca înainte.

Pentru prima dată, toți șefii de cabinet trebuie să treacă printr-un proces de autorizare de securitate desfășurat de o țară din UE.

La fel ca în 2019, trebuie să existe cel puțin cinci naționalități diferite în cabinetele lui von der Leyen, Kallas și cei cinci vicepreședinți executivi și trei naționalități diferite în cabinetele comisarilor de bază.

Există, de asemenea, o nouă regulă care prevede că nu mai mult de doi membri ai cabinetului pot veni din aceeași țară cu comisarul. Von der Leyen ar dori să evite ca comisarii să angajeze doar personal din propriile țări.

Comisarii se bazează pe cabinete pentru a-și promova agenda de la Bruxelles. Cabinetele pot avea o mare influență în scris și în supravegherea ambițiilor politice ale comisarilor lor. Aceasta este prima actualizare a condițiilor de angajare de când von der Leyen a preluat funcția de șef al brațului executiv al UE în 2019.

Viitorii comisari au petrecut săptămâni întregi anticipând aceste reguli, în timp ce își planifică mandatul de cinci ani la Bruxelles, care va începe după audieri stabilite pentru noiembrie.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană vrea o nouă legislație care să ducă la creșterea deportărilor migranților ilegali

Șoșoacă sare în apărarea lui Viktor Orban, după ce premierul ungar a spus că șefa Comisiei Europene vrea să-l răstoarne de la putere

Viktor Orban susține că Ursula von der Leyen şi Manfred Weber încearcă să „răstoarne guvernul suveranist ungar”

Șoșoacă îi scrie Ursulei von der Leyen să o apere de decizia CCR, apoi o acuză de metode staliniste. „Aplicaţi exact aceleaşi metode”

Partenerii noștri