Live

NATO respinge acuzaţiile venite din Belarus. Lukaşenko a acuzat mobilizarea de forţe militare la frontiera țării

Data publicării:
Foto: nato.int

Alianţa Nord-Atlantică a respins, duminică, afirmaţiile preşedintelui Aleksandr Lukaşenko privind mobilizarea de efective militare în apropierea frontierei vestice a Belarusului, subliniind însă că NATO urmăreşte situaţia cu atenţie.

Aleksandr Lukaşenko a exprimat îngrijorare în legătură cu exerciţii militare desfăşurate de NATO în Polonia şi Lituania, considerând manevrele drept o acumulare de forţe militare.

„Nu există nicio mobilizare militară a NATO în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea de est a Alianţei nu este o ameninţare pentru nicio ţară. Este strict defensivă, proporţionată şi menită să prevină conflictele şi să menţină pacea”, a declarat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

Reprezentantul NATO a îndemnat Belarusul să respecte drepturile fundamentale, inclusiv cel la proteste paşnice.

Lituania a găzduit, în perioada 2-14 august, exerciţii militare NATO cu participarea trupelor din SUA şi Polonia.

„Criza din Belarus este de tip politic, iar acuzaţiile conducerii Belarusului privind interferenţe externe ori ameninţări au rolul de a transfera vina şi a justifica acţiunile”, a declarat Raimundas Karoblis, ministrul Apărării din Lituania, citat de Mediafax.

Rusia a anunţat duminică dimineaţă că i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko disponibilitatea de a oferi asistenţă militară în caz de necesitate, în contextul protestelor.

Sâmbătă, Kremlinul a anunţat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a declarat încrezător că problemele din Belarus se vor rezolva, după ce a discutat prin telefon, cu omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko.

Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene s-au pronunţat, vineri după-amiază, în favoarea impunerii de sancţiuni Belarusului, în contextul acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial contestat puternic de opoziţie.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut autorităţilor din Belarus să înceteze reprimarea protestelor.

Potrivit rezultatelor finale, anunţate vineri de Comisia Electorală Centrală, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a câştigat scrutinul prezidenţial cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 10,12%.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. Cel puţin doi protestatari au murit, iar câteva mii au fost reţinuţi în cursul demonstraţiilor din Belarus.

Pe fondul presiunilor, Administraţia Aleksandr Lukaşenko a semnalat vineri că este dispusă la "dialog obiectiv" cu partenerii străini pentru depăşirea crizei politice.

Administraţia Vladimir Putin a denunţat, joi, tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului. Rusia „observă tentative clare de ingerinţe externe cu scopul divizării societăţii şi destabilizării situaţiei din Belarus”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia redenumește divizia care se ocupă de relațiile cu UE și NATO: Departamentul Problemelor Europene

Letonia spune că gardurile de la frontierele cu Rusia și Belarus sunt aproape gata

Polonia a început construirea „Scutului Estic” la granița cu Rusia. Cât va cheltui pentru consolidarea apărării la frontiere

România și Franța au simulat activarea articolului 5 din NATO. Exercițiu militar uriaș pentru scenariul în care țara noastră e atacată

Partenerii noștri