Live

Muzeul Ermitaj din Amsterdam îşi schimbă numele pentru a rupe legăturile cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Muzeul Ermitaj din Amsterdam îşi schimbă numele pentru a rupe legăturile cu Rusia. Foto: Profimedia

Muzeul Ermitaj din Amsterdam îşi va schimba numele, a anunţat luni instituţia. La scurt timp după începerea invaziei din Ucraina, muzeul a rupt legăturile cu Rusia şi a încheia decenii de colaborare cu instituţia omonimă din Sankt Petersburg, anunţă Le Figaro.

Muzeul se va numi H'ART museum începând cu 1 septembrie 2023 şi va lucra „în strânsă colaborare cu British Museum, Centre Pompidou şi Smithsonian American Art Museum”, a anunţat acesta. Acesta este „un nou început pentru muzeul de pe Amstel”, râul care traversează capitala olandeză, a adăugat instituţia într-un comunicat de presă.

În 2009, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a deschis o filială în Ţările de Jos, găzduită în Amstelhof, o clădire din secolul al XVII-lea. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a participat la inaugurare. Entitate juridică autonomă şi independentă, aceasta a organizat două expoziţii pe an cu obiecte din colecţia instituţiei ruse.

Ermitajul din Amsterdam a rupt legăturile cu Rusia din cauza invaziei din Ucraina. Ca urmare, o mare parte din colecţia sa a fost închisă publicului. Muzeul, care în martie 2022 a declarat că „războiul distruge totul, chiar şi 30 de ani de colaborare”, nu a făcut nicio menţiune despre Rusia în declaraţia sa publicată luni.

Prima mare expoziţie a muzeului H'ART, programată pentru jumătatea anului 2024, se va axa pe pictorul de origine rusă Kandinski (1866-1944), în colaborare cu Centrul Pompidou, notează Le Figaro, citată de News.ro.

O nouă expoziţie în 2025

În 2025, pentru a marca cea de-a 750-a aniversare a oraşului Amsterdam, o expoziţie majoră va fi organizată de muzeu în colaborare cu „The Leiden Collection”, o importantă colecţie privată de artă olandeză. „Niciodată până acum nu au mai fost prezentate cele 17 lucrări de Rembrandt din această colecţie într-o singură expoziţie”, a precizat muzeul. „Este un nou pas interesant, această formulă de colaborare contemporană şi durabilă”, a declarat directorul muzeului, Annabelle Birnie, citată în comunicat. „Ne bazăm pe experienţa noastră internaţională şi ne desfacem aripile”, a adăugat ea.

Instituţia are o colecţie permanentă despre istoria Amstelhof şi despre relaţiile dintre Ţările de Jos şi Rusia. De asemenea, găzduieşte colecţii de la alte muzee, precum Muzeul din Amsterdam şi Rijksmuseum.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serghei Polunin, dansatorul ucrainean cu portretul lui Putin tatuat pe piept, anunţă că părăseşte Rusia

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri