MAE: Bogdan Aurescu se simte foarte bine, nu a intrat în contact cu ministrul austriac. Luni se va afla la Washington
Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a fost depistat pozitiv cu coronavirus după întâlnirea Consiliului Afaceri Externe, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al acestuia. La rândul său, MAE român a precizat că Bogdan Aurescu nu a intrat în contact cu diplomatul austriac.
Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a fost depistat pozitiv cu coronavirus după întâlnirea Consiliului Afaceri Externe, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al acestuia, transmite Mediafax. El a participat, de asemenea, la o şedinţă de cabinet miercuri, dar toţi membrii au purtat măşti, a precizat purtătorul de cuvânt: „Ca măsură de precauţie, toţi membrii guvernului vor fi testaţi sâmbătă”.
Şi omologul său belgian, Sophie Wilmes, a spus vineri că va intra în izolare, manifestând simptome specifice noului coronavirus.
„Se suspectează că Schallenberg ar fi putut să se fi infectat luni, la Consiliul Afaceri Externe din Luxemburg”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că ministrul nu are simptome şi că a fost testat ca măsură de rutină.
La această întâlnire au participat toți miniștrii de externe din țările Uniunii Europene, inclusiv ministrul român Bogdan Aurescu.
Într-o precizare făcută presei, Ministerul Afacerilor Externe de la București a spus că „ministrul Bogdan Aurescu se simte foarte bine, nu a intrat în contact direct cu ministrul austriac, a respectat toate normele sanitare, a purtat masca tot timpul”.
Ministrul român de externe va fi luni și marți la Washington
„La acest moment agenda vizitei în SUA rămâne conform celor comunicate, nu există niciun motiv pentru amânarea acesteia”, a mai arătat MAE.
Bogdan Aurescu va avea luni consultări politice la Washington cu Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, în contextul aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și SUA. Vizita va avea loc în perioada 19-20 octombrie și fusese amânată din aprilie.
Organizată în contextul celebrării, în 2020, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și SUA, vizita reprezintă „un bun prilej pentru reconfirmarea principalelor coordonate ale Parteneriatului Strategic, precum și pentru evaluarea stadiului și prioritizarea proiectelor de interes comun, reflectând angajamentul solid al celor două țări pentru extinderea și aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic”, a mai transmis MAE.
Discuțiile dintre ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Pompeo vor viza cooperarea bilaterală în domeniul politic, militar, energetic și economic, inclusiv proiectele strategice prioritare de interconectare promovate de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.
Ministrul Bogdan Aurescu va evidenția, totodată, în discuțiile cu secretarul de stat Mike Pompeo, obiectivul, de mare importanță pentru cetățenii români, al accederii țării noastre în Programul Visa Waiver.
De asemenea, vor fi abordate evoluțiile regionale, cu accent pe regiunea Mării Negre și securitatea pe Flancul Estic al NATO, precum și alte teme de interes de pe agenda internațională.
„Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii ocupă un loc central, fiind unul dintre cei trei piloni fundamentali ai arhitecturii politicii externe și de securitate a țării noastre, iar dezvoltarea și aprofundarea acestuia, în toate dimensiunile sale, constituie obiective asumate la cel mai înalt nivel. Cu prilejul consultărilor pe care le voi avea cu secretarul de stat al SUA Mike Pompeo, vom evalua pragmatic stadiul Parteneriatul Strategic, pornind de la obiectivele concrete stabilite prin Declarația Comună a Președinților României și SUA, din 20 august 2019, adoptată cu ocazia vizitei la Washington a Președintelui Klaus Iohannis, și care, prin efortul nostru comun, angajament solid și voință politică, au fost în bună măsură realizate. Totodată, vom prioritiza principalele proiecte de interes comun aflate pe agendă, inclusiv în vederea pregătirii structurate a celei de-a 7-a reuniuni a Dialogului Strategic România-SUA, planificată pentru anul viitor, când vom celebra 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu înainte de vizită.
Vizita va mai include întrevederi cu alți oficiali americani, precum și cu reprezentanți ai unor think-tank-uri americane.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va participa de la Washington, prin videoconferință, la panelul ministerial „Smart Money” din cadrul Forumului Web organizat în marja Summit-ului Virtual al Inițiativei celor Trei Mări, organizat de Estonia la 19 octombrie.
Vizita șefului diplomației române fusese programată inițial pentru începutul lunii aprilie, fiind amânată din cauza evoluțiilor legate de pandemia de COVID-19.
Editor : G.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News