Live

Mersul pe trotinetă electrică, doar cu asigurare și cască. Țara europeană care a înăsprit codul rutier

Data publicării:
Trotinetele electrice sunt populare printre turiștii care vizitează Roma Foto: Profimedia

Parlamentul Italiei a aprobat miercuri un proiect de lege care va impune conducătorilor de trotinete electrice să poarte cască și să fie asigurați, introducând totodată amenzi mai dure pentru parcările ilegale, ca parte a unei revizuiri mai ample a codului rutier, informează Reuters.

Ca și în alte țări europene, utilizarea trotinetelor electrice a crescut în Italia în ultimii ani. Dar această dezvoltare a sectorului a adus și o creștere a numărului de accidente și plângeri din partea șoferilor și pietonilor cu privire la faptul că utilizatorii acestui mijloc de transport nu respectă normele de siguranță și regulile de parcare.

„Gata cu trotinetele sălbatice”, a declarat ministrul transporturilor Matteo Salvini într-o postare pe rețelele de socializare, adăugând că trotinetele vor trebui să aibă plăcuțe de înmatriculare și vor fi interzise pe pistele pentru bicicliști, în zonele pietonale și pe drumurile neurbane.

Institutul național de statistică ISTAT a anunțat în iulie că accidentele rutiere cu răniți în care au fost implicate trotinete electrice au crescut la 3.365 în 2023, cu 21 de decese, în creștere de la 2.929 de răniți și 16 decese în 2022.

Alte țări din Europa au restricționat, de asemenea, utilizarea trotinetelor. Anul trecut, capitala franceză Paris a interzis închirierea vehiculelor electrice pe două roți în urma unui referendum, iar Madridul a decis în septembrie să le interzică.

Susținătorii trotinetelor electrice, care în orașe precum Roma și Milano sunt populare printre localnici și turiști, spun că acestea oferă o alternativă ieftină și fără poluare la transportul public sau la alte opțiuni de mobilitate.

Companiile de închiriere de astfel de trotinete au criticat restricțiile ca fiind prea punitive, subliniind că vehiculele lor sunt supuse unor restricții de viteză și sunt geo-localizate, minimizând riscurile de utilizare abuzivă.

„Au o tehnologie care inhibă anumite comportamente greșite care sunt sursa celor mai grave accidente”, a declarat pentru Reuters Andrea Giaretta, vicepreședinte pentru Europa de Sud și de Vest, Orientul Mijlociu la Dott.

Giorgio Cappiello, șeful relațiilor instituționale în Italia pentru Bird, o altă companie de închiriere, a numit noile reguli „complet ideologice” și a declarat că firma sa nu a raportat nicio victimă pe vehiculele sale în 2022 și 2023.

Codul rutier revizuit include, de asemenea, sancțiuni mai aspre pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, precum și o pedeapsă cu închisoarea de până la 7 ani pentru cei care abandonează animale pe drum, ceea ce duce la accidente.

Salvini, care este, de asemenea, viceprim-ministru și lider al partidului de extremă-dreapta Liga, a declarat că modificările au fost elaborate după consultări ample „cu un obiectiv comun: reducerea carnagiului de pe drumurile italiene”.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Vicepremierul italian Matteo Salvini riscă şase ani de închisoare. Ce acuzații îi aduc procurorii

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Cum l-au numit italienii de la Gazzetta dello Sport pe Dan Șucu, noul investitor majoritar român de la Genoa

Partenerii noștri