Live

Medicii din Italia se tem să mai facă avorturi de frica represaliilor

Data actualizării: Data publicării:

În Italia, de 40 de ani încoace, avortul este legal. Însă unii medici ginecologi ezită tot mai mult să efectueze procedura, de frica represaliilor. Multe activiste au ieşit însă în stradă ca să protesteze față de ceea ce ele consideră a fi o deplasare spre extrema-dreaptă în Italia condusă de Liga Nordului, partidul controversatului ministru de Interne Matteo Salvini, despre care susţin că vrea să dea timpul înapoi în ce priveşte drepturile femeilor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 17:30.

Oraşul italian Verona este leagănul iubirii dintre Romeo şi Julieta. De câtva timp, însă, e cunoscut şi drept un oraş „Pro-viaţă”. Conservatorii şi catolicii care se opun avorturilor au făcut campanie pentru acest nume. Alberto Zelger e unul dintre aceştia. Este şi membru al partidului lui Matteo Salvini, Liga Nordului. Anul trecut, Zelger a înaintat consiliului orăşenesc o moţiune care cere, printre altele, ca femeile însărcinate să fie convinse să nu facă întrerupere de sarcină. El vrea să împiedice avorturile cu orice preţ. S-a oferit chiar să le plătească un venit lunar de 160 de euro timp de 18 luni. Zelger numeşte acest lucru „adopţie anonimă”.

„Legea actuală a avorturilor e profund nedreaptă, deoarece ia în considerare presupusele drepturi ale femeii, dar nu şi dreptul copilului, care există deja. Inima lui bate după a cincea săptămână. Când vedem pe internet imagini ale feţilor avortaţi, vedem minuscule picioruşe mutilate şi capete zdrobite. Ăsta e măcel”, spune Alberto Zelger, consilier în Verona de la partidul de dreapta Liga Nordului.

 

Irene Villa şi Francesca Milan sunt de altă părere. Ambele activiste sunt îngrozite de ce face consiliul orăşenesc. Ele spun că e un pas înapoi, spre Evul Mediu.

Irene Villa, Iniţiativa feministă „Non Una di Meno” (Nici măcar cu una mai puţin): „Verona a devenit un mic laborator pentru politici de extremă-dreapta, pentru cei care guvernează Italia în acest moment. În ce priveşte drepturile de reproducere ale femeii şi drepturile comunităţilor LGBT, aceste politici s-au dovedit a fi discriminatoare şi violente”.

Francesca Milan, Iniţiativa feministă „Non Una di Meno” (Nici măcar cu una mai puţin): „Ei răspândesc un fel de viziune a sanctităţii corpului feminin. Pentru ei, femeia trebuie să-şi urmeze destinul natural, adică maternitate, creşterea copilului şi gospodăria”.

Verona, 13 octombrie 2018. Când moţiunea a fost înaintată consiliului orăşenesc, mii de activiste pro-alegere au ieşit în stradă. Ele spun că vor să decidă în continuare ce să facă, în caz că rămân însărcinate.

Timp de 40 de ani, avortul a fost legal în Italia în primele 90 de zile de sarcină, după o şedinţă obligatorie de consiliere şi un interval de o săptămână acordat pentru gândire. Activistele luptă pentru menţinerea acestei stări de lucruri.

Însă consiliul orăşenesc a aprobat moţiunea Ligii Nordului, de extremă-dreapta, înrăutăţind situaţia femeilor.

 

După votul consiliului orăşenesc din Verona s-a declanşat o reacţie în lanţ. Ferrara, Milano şi Roma au copiat moţiunea, cuvânt cu cuvânt. Au vrut şi ele să fie „oraşe pro-viaţă”... de parcă ar exista un oraş care să fie „pro-moarte” - arată Francesca Milan.

La coadă pentru avort. Doctorița care nu se teme

E ora 7:00 dimineaţa şi suntem într-un spital din Roma, la 500 de kilometri spre sud. Acest spital e unul dintre cele două din capitala Italiei în care se fac întreruperi de sarcină. Filmăm cu o cameră ascunsă.

Femei aşteaptă aici de la 4:00 dimineaţa ca să se asigure că li se face intervenţia. Multe dintre ele spun că a fost un adevărat maraton, o cursă nesfârşită pentru a obţine o programare. Iar unele călătoresc adesea sute de kilometri ca să găsească un ginecolog care face întreruperi de sarcină.

Elisabetta Canitano se ocupă de acest lucru de zeci de ani. Ea face întreruperi de sarcină şi e unul dintre puţinii doctori care fac asta şi care se declară pe faţă pro-alegere. Un număr tot mai mare de medici - în medie, 7 din 10, la scară naţională - invocă motive de conştiinţă şi refuză să efectueze avorturile permise de lege. În plus, doctori ca Elisabetta sunt denigraţi.

Elisabetta Canitano, ginecolog, organizaţia de ajutorare a femeilor „Vita di Donna”:  „Se poartă de parcă medicii care refuză să efectueze întreruperi de sarcină ar fi dedicaţi unor cauze medicale nobile, în timp ce ceilalţi ar face o treabă murdară. Odată, i-am spus unei colege că efectuez întreruperi de sarcină, şi mi-a spus Eşti ca Irod, ucizi prunci. Un medic care face avorturi nu e în niciun caz un medic adevărat.”, a povestit doctorița.

Elisabetta face şi voluntariat şi organizează multe evenimente. În ciuda tendinţelor politice potrivnice, spune ea, femeile ar trebui să fie mai bine informate cu privire la drepturile lor şi la locurile în care pot găsi ajutor.

„Au murit femei pentru că cineva a refuzat să facă o întrerupere de sarcină care le-ar fi salvat viaţa. Asta se întâmplă, dar noi suntem cele care trebuie să ne apărăm”, spune doctorița.

Multe femei vor să-şi păstreze dreptul la avort legal şi vor continua să se împotrivească valului crescând de politici conservatoare din ţara lor.

Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24-Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, la 17:30.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Misterul dezastrului Bayesian: Ce a făcut ca un superiaht „de nescufundat” să ajungă pe fundul mării (investigație NYT)

Israelul și Vaticanul sunt implicate într-un scandal de piraterie informatică. Mâna dreaptă a lui Putin este pe lista țintelor

S-a trezit blocat în 1980, după un accident petrecut în 2019. „Am 23 de ani. Dar de ce sunt bătrân?”

Alegerile din SUA. O victorie a lui Trump ar putea reduce şi mai mult dreptul la avort, avertizează experții

Partenerii noștri