Live

Medic din Oradea: Suntem într-o situație periculoasă. Dacă nu facem ceva repede și bine, vom ajunge în situația care a fost în Italia

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Evoluția epidemiologică din România este "îngrijorătoare", iar panta infectărilor este "extrem de periculoasă", a spus la Digi24 medicul Alin Suciu, de la Spitalul Oradea. El a făcut parte din echipa de medici care a acordat ajutor în Italia, în perioada de vârf a pandemiei, și a explicat că acolo s-au luat măsuri care au fost respectate și au dus la controlul pandemiei. Românii ar trebui să urmeze modelul de bune practici din Italia, altfel ar putea ajunge acum la situația critică în care s-a aflat țara în primăvară, potrivit lui Suciu.

În ultimele 24 de ore au fost 4.013 cazuri noi de COVID-19, din 29.646 de teste efectuate. Alți 73 de români au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus, iar la ATI a fost înregistrat un nou număr record de pacienți - 721.

"Cifrele sunt mai mult decât îngrijorătoare. Este firesc ca la un număr atât de mare de pacienți diagnosticați, numărul pacienților care necesită terapie intensivă să crească.

Este nevoie de foarte multă atenție și de o foarte bună comunicare a autorităților cu societatea civilă. Autoritățile iau niște decizii foarte bune, îndruma populația spre ceea ce e de făcut pentru a limita răspândirea virusului.

Dar nu de multe ori răspunsul e firesc și din partea populației. Există nunți, botezuri, petreceri în care nu se respectă numărul populației maxim admis.

Va trebui să conlucram și să punem umărul ca să reducem răspândirea virusului. Altfel, în această perioadă în care se vor suprapune gripele, din păcate vom fi în situația în care să nu putem pune diagnostic diferențial în primele 24-48 de ore și asta ne va duce spre o îngreunare a sistemului sanitar, care deja e copleșit

Revin la rugămintea de a lua exemplul de bune practici atât în ceea ce privește disciplina arătată de populație - stătea în casă și făcea deplasările necesare. Nu existau petreceri, adunări câmpenești, nunți, botezuri, locuri în care nu putem fi pe de-a întregul atenți. Dacă mergem la o nuntă, ne bucurăm de eveniment și inevitabil ajungem să fim foarte apropiați și riscul de diseminare crește.

Suntem pe o pantă ascendentă, extrem de periculoasă. Dacă nu facem ceva repede și bine vom ajunge în situația care a fost în Italia.", a spus medicul, care a văzut cu ochii lui drama prin care a trecut Italia.

 

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Să vedem, mai înșală?”. Gigi Becali s-a săturat să stea treaz până la 3-4 dimineața și a luat decizia: ”Gata!”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șeful diplomației italiene s-a întâlnit cu noul lider de la Damasc. Ce au discutat cei doi

„Doamnă prim-ministru, călcați pe furnici?” Reacția Giorgiei Meloni când un jurnalist i-a adresat această întrebare

Atenţionare MAE pentru românii care vor să călătorească în Italia

Volodimir Zelenski se întâlnește cu Giorgia Meloni la Roma. Ce vor discuta cei doi lideri

Partenerii noștri