Live

Marine Le Pen, partidul RN şi alte 26 de persoane, trimiși în judecată în dosarul angajărilor fictive de asistenţi pentru eurodeputaţi

Data actualizării: Data publicării:
Marine Le Pen, partidul RN şi alte 26 de persoane, trimise în judecată în dosarul angajărilor fictive de asistenţi pentru eurodeputaţi. Foto: Profimedia

Justiţia franceză a ordonat vineri trimiterea în judecată a liderei extremei drepte Marine Le Pen, a partidului său Adunarea Naţională (Rassemblement National, RN) şi a altor 26 de persoane într-o anchetă privind deturnarea de fonduri publice europene între 2004 şi 2016 pentru remunerarea asistenţilor unor europarlamentari, care în acest timp ar fi lucrat pentru partidul lor, a indicat parchetul de la Paris, potrivit AFP.

Marine Le Pen, care a contestat întotdeauna orice infracţiune în acest dosar, va fi judecată pentru deturnare de fonduri publice şi complicitate, în acest proces prevăzut să înceapă în toamna anului 2024 la Paris, la câteva luni după alegerile europene.

„Această decizie nu este, din nefericire, o surpriză”, a reacţionat într-un comunicat Rodolphe Bosselut, avocatul liderei Adunării Naţionale (RN), ajunsă de doi ori în turul final al alegerilor prezidenţiale.

Tatăl său, Jean-Marie Le Pen, cofondator în 1972 al Frontului Naţional (FN, predecesorul RN), se va regăsi de asemenea pe banca acuzaţilor, alături de alte personalităţi ale extremei drepte franceze şi 11 eurodeputaţi aleşi în trecut sub culorile acestui partid.

Ancheta a început în martie 2015, când Parlamentul European a anunţat că a sesizat Oficiul antifraudă al UE despre eventuale nereguli comise de FN privind salarii plătite unor asistenţi parlamentari de către eurodeputaţii săi.

Judecătorii parizieni din domeniul finanţelor, cărora le-au fost încredinţate investigaţiile la sfârşitul anului 2016, suspectează RN că ar fi instituit „în mod concertat şi deliberat” un „sistem de deturnare” a banilor (21.000 de euro lunar) alocaţi de Uniunea Europeană fiecărui deputat pentru a remunera asistenţi parlamentari.

Aceştia din urmă ar fi lucrat în realitate - total sau parţial - pentru RN, permiţându-i astfel economii substanţiale de salarii. În cadrul anchetei, Marine Le Pen a fost pusă sub acuzare în iunie 2017, notează AFP, citată de Agerpres.

Parlamentul European, constituit în parte civilă, evaluase în 2018 prejudiciul său la 6,8 milioane de euro între anii 2009-2017.

Alte partide franceze sunt suspectate de asemenea că ar fi instituit un sistem similar de deturnări de fonduri alocate europarlamentarilor lor.

Procesul în dosarul remunerării asistenţilor parlamentari europeni din partidul centrist UDF şi ai succesorului său MoDem tocmai s-a încheiat la Paris, o deliberare urmând să aibă loc în 5 februarie.

O condamnare la 30 de luni de închisoare cu suspendare a fost cerută împotriva preşedintelui partidului, Francois Bayrou, un aliat apropiat şefului statului, Emmanuel Macron.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Rusia încearcă să racoleze influenceri folosind tactici ca la alegerile din Moldova și România, acuză guvernul francez

Partenerii noștri