Marea Britanie poate opri Brexitul, spune Avocatul General al CJUE
Marea Britanie are dreptul de a retrage unilateral notificarea de retragere din Uniunea Europeană, conform opiniei prezentate marţi de Avocatul General pe lângă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmit Reuters şi dpa. „Avocatul General Campos Sanchez-Bordona propune ca Curtea de Justiţie să declare că Articolul 50 ... permite revocarea unilaterală a notificării intenţiei de retragere din Uniunea Europeană”, a informat CJUE într-un comunicat.
A condiţiona decizia de renunţare la Brexit de acordul celorlalte 27 de state membre ar fi „incompatibil” cu regulile referitoare la ieşirea din blocul comunitar, a argumentat Manuel Campos Sanchez-Bordona.
Opiniile Avocatului General nu sunt constrângătoare, dar CJUE tinde să le urmeze în deciziile sale finale.
Curtea Supremă a Scoţiei a sesizat CJUE pentru o hotărâre preliminară cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie să poată revoca unilateral decizia de a ieşi din Uniunea Europeană.
Guvernul de la Londra a declarat că întrebarea este pur ipotetică, întrucât nu are intenţia de a reveni asupra deciziei de ieşire din UE.
Parlamentul de la Londra începe marţi cinci zile de dezbateri asupra Brexit-ului, înainte de votul din 11 decembrie cu privire la acordul încheiat de prim-ministrul Theresa May cu Uniunea Europeană.
Ce poate fi mai rău pentru Marea Britanie decât apartenența la UE? Acordul pentru Brexit
Acordul pentru Brexit negociat de premierul Theresa May va reduce producţia economică a Marii Britanii pe parcursul următorului deceniu, comparativ cu apartenenţa la Uniunea Europeană, potrivit unor economişti citaţi de Bloomberg, informează News.ro.
Acest acord va reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu 1,9%-5,5% comparativ cu rămânerea în Uniunea Europeană, potrivit unui grup de cercetători coordonat de economistul Jonathan Portes. Lipsa unui acord pentru Brexit ar reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu până la 8,7%.
Theresa May nu îşi dă demisia
Premierul britanic, Theresa May, a anunţat, joi seara, într-o conferinţă de presă, că nu îşi va da demisia, deşi au existat contestatari ai acordului pentru Brexit aprobat miercuri de Guvernul britanic.
Întrebată ce va face dacă va exista un vot de neîncredere după ce mai mulţi membri ai Partidului Conservator au trimis scrisori în acest sens către Comitetul 1922, aripa partidului care se ocupă de alegeri, May a declarat că îşi va face treaba, va negocia cu UE şi apoi va supune la vot acordul în faţa Camerei Comunelor.
Mai mulți miniștri au părăsit guvernul în semn de protest faţă de modul în care a fost negociat Brexitul
Zguduită de demisii în serie din Guvern, Theresa May i-a avertizat joi pe deputaţii britanici că au de ales între a-i susţine proiectul acordului divorţului încheiat cu Uniunea Europeană (UE) şi riscul unei ieşiri fără acord, eventual să nu aibă loc vreun Brexit, relatează AFP.
„Alegerea este clară: putem alege să plecăm fără acord, să riscăm să nu existe niciun fel de Brexit sau să alegem să ne unim şi să susţinem cel mai bun acord pe care l-am putut negocia, acest acord”, a declarat May, apărând textul de aproape 600 de pagini pe care cinci membri ai Guvernului său au refuzat să-l susţină, preferând să demisioneze.
Ipoteza unui non-Brexit ar putea să se concretizeze în cazul organizării unui al doilea referendum, a cărui idee a câştigat teren în ultimele luni şi care ar inversa rezultatul consultării din iunie 2016.
May se opune ferm organizării unui astfel de referendum.
Sursa: Agerpres
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News