Live

Marea Britanie a aprobat vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford

Data actualizării: Data publicării:
Compania farmaceutică AstraZeneca. Foto: Getty Images

Vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie.

Vaccinul conceput de oamenii de știință de la Universitatea din Oxford a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie, transmite BBC. Acesta marchează un moment de cotitură major și va duce la o extindere masivă a campaniei de imunizare din Marea Britanie.

AstraZeneca şi alţi producători de vaccinuri au declarat că studiază impactul noii tulpini, dar se aşteaptă ca vaccinul să fie eficient şi împotriva acesteia.

Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze de la producătorul AstraZeneca - suficient pentru a vaccina 50 de milioane de oameni.

Aprobarea de către autoritatea de reglementare a medicamentelor înseamnă că vaccinul este atât sigur cât și eficient.

În Marea Britanie este deja folosit din 8 decembrie vaccinul produs de Pfizer-BioNTech.

"Cu două vaccinuri aprobate acum, vom putea să vaccinăm un număr mult mai mare de oameni consideraţi de risc, să-i protejăm de boală şi să reducem mortalitatea şi spitalizarea", a indicat Ministerul Sănătăţii britanic, în timp ce ministrul de restort, Matt Hancock, a declarat că noul vaccin oferă calea ieşirii din pandemie până în primăvară, moment în care milioane de oameni vulnerabili vor fi protejaţi. El a mai spus că au fost comandate suficiente doze de vaccin pentru a imuniza întreaga populaţie, cu excepţia copiilor.

După anunţul conform căruia autorităţile de reglementare au aprobat vaccinul anti-coronavirus produs de AstraZeneca/Oxoford, premierul britanic Boris Johnson a vorbit despre "o veste cu adevărat fantastică şi un triumf pentru ştiinţele britanice" şi a transmis că autorităţile vor acţiona "pentru a vaccina cât mai mulţi oameni cât mai repede cu putinţă". 

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost conceput în primele luni ale anului 2020, testat pe primul voluntar în aprilie și de atunci a trecut prin studii clinice la scară largă care au implicat mii de oameni.

Grupul farmaceutic AstraZeneca susţinea recent că a găsit, după cercetări suplimentare, "formula câştigătoare" pentru vaccinul său împotriva Covid-19 dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford.

"Credem că am găsit formula câştigătoare şi cum putem obţine eficienţă, care, cu două doze, este la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri", spunea directorul general Pascal Soriot în Sunday Times, adăugând că vaccinul AstraZeneca asigură "100% protecţie împotriva formelor severe de Covid-19".

Vaccinul Oxford / AstraZeneca era aşteptat cu nerăbdare, deoarece este relativ ieftin şi nu trebuie păstrat la temperaturi la fel de scăzute ca cel de la Pfizer / BioNTech, de exemplu, depozitat la -70 grade. Acest lucru face mai uşoară vaccinarea pe scară largă, precum şi în casele de îngrijire medicală.

 

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cazul Skripal. Anchetator: Căutarea recipientului cu Noviciok a fost precum „căutarea unui ac în carul cu fân”

Marea Britanie ar putea beneficia de pe urma tarifelor propuse de Trump. Analiști: Deschide ușa pentru un acord comercial bilateral

Autoarea britanică Samantha Harvey a câștigat Booker Prize cu „Orbital”, o poveste despre spațiu. Din premiu, ea își va lua o bicicletă

Cea mai sângeroasă lună pentru armata lui Putin în Ucraina. Câți militari au pierdut rușii zilnic pe front

Partenerii noștri