Live

Manfred Weber: Atitudinea guvernului actual al României, motivul pentru care nu vedem niciun progres în dosarul Schengen

Alexandra Albu Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România a făcut atât de mulţi paşi înapoi în ultima vreme, că situaţia e comparabilă cu cea de dinainte de a fi acceptată în Uniunea Europeană. Concluzia o trage liderul conservatorilor din Parlamentul European. Manfred Weber precizează, într-un interviu acordat Digi24, şi că România nu este în spaţiul Schengen tocmai din cauza actualei conduceri de la Bucureşti.

Alexandra Albu, jurnalist Digi24: Este o perioadă dificilă pentru Uniunea Europeană. Aceste alegeri europene par mai importante ca niciodată. De ce schimbări e nevoie pentru a pune capăt valului populist?

Manfred Weber, liderul PPE în Parlamentul European: În primul rând, o treime dintre actualii eurodeputaţi sunt populişti sau naţionalişti extremişti ceea ce înseamnă că mizele sunt mari. Alegerile din 26 mai sunt decisive pentru viitorul acestui continent. Aşa că primul meu mesaj este: vă rog, mergeţi să votaţi, este foarte important.
Al doilea aspect este modul în care putem lupta împotriva acestei mişcări. Răspunsul meu este să fim serioşi, să le arătăm oamenilor că există şi politicieni responsabili care vor progres, spre exemplu, investiţiile făcute din banii contribuabililor europeni în România pentru construirea infrastructurii, renovări, investiţii în sistemul sanitar. Avem nevoie de asta şi încurajez asta şi vreau să sporesc acest ajutor ţinând cont că din cauza Brexitului pierdem bani, dar tot trebuie să investim. Aşadar asta trebuie să facem, să luăm în considerare îngrijorările cetăţenilor.

Schengen, o problemă de atitudine

- Vorbind acum despre statul de drept din România, pentru că este un subiect îngrijorare atât pentru Parlamentul European, cât şi pentru Comisia Europeană, românii sunt unii dintre cei mai proeuropeni cetăţeni, cu toate acestea suntem una dintre cele mai corupte ţări, poate chiar cea mai coruptă, şi una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Cine este de vină pentru această situaţie?

Manfred Weber, liderul PPE în Parlamentul European: Trebuie să facem distincţia între cetăţenii României, aşa cum spuneaţi sunt proeuropeni, cred în proiectul unei Europe mai unite, şi Guvernul României. În ultimii ani, România a fost vizibilă mai mult în discuţia despre statul de drept, ca subiect de dezbatere despre cum ar trebui combătută corupţia. România nu mai este în prima linie a dezvoltării europene pentru că se discută atâtea aspecte negative despre România. Şi trebuie să schimbăm această situaţie. Vă dau un singur exemplu. Există un candidat român pentru funcţia de procuror-şef european, adică pentru lupta anticorupţie, pentru un stat modern şi funcţional, până la urmă asta ne dorim cu toţii. Iar Guvernul României este împotriva candidatului român. Deci nu apără interesele României. De aceea consider că aici este o problemă. Iar atitudinea guvernului actual este şi motivul pentru care nu vedem niciun progres în dosarul Schengen. Restul Europei nu are încredere în stat din cauza acestui guvern. Vreau să-l felicit pe preşedintele Iohannis, în ultimii ani a fost văzut în Europa ca un militant al unei Românii moderne, al unei Românii fără corupţie. De aceea cred că multe probleme au legătură cu guvernul actual.

Legile justiției. „România nu merge în direcția unui stat modern”

- Cum aţi descrie multiplele schimbări aduse legilor justiţiei în ultimele luni?

Manfred Weber, liderul PPE în Parlamentul European: Principalul mesaj este că România nu merge în direcţia unui stat modern, un stat care luptă cu tărie împotriva corupţiei. Independenţa magistraţilor şi lupta împotriva corupţiei sunt elemente-cheie pentru viitorul Europei. Şi aş adăuga aici libertatea presei, oamenii au nevoie de mass-media care să-i informeze obiectiv. Este unul dintre principiile de bază ale democraţiei. Acest mediu trebuie stabilizat, chiar consolidat în România de azi.

- Dacă România ar fi în situaţia să adere azi la Uniunea Europeană, sub conducerea actualului guvern, credeţi că ar mai fi acceptată?

Manfred Weber, liderul PPE în Parlamentul European: Cred că ar fi multe semne de întrebare. Ar fi o discuţie extrem de dificilă. Realizările făcute în procesul de aderare la Uniunea Europeană sunt acum în pericol. Trebuie schimbată această situaţie.

Problema Viktor Orban. „Pe tema migrației suntem uniți”

- V-aţi întâlnit săptămâna aceasta cu Viktor Orban. I-aţi spus să-şi ceară scuze faţă de partidele membre PPE. A trimis o scrisoare. Sunteţi mulţumit, e suficient?

Manfred Weber, liderul PPE în Parlamentul European: Nu, nu este de ajuns. PPE este un partid al valorilor, avem idei comune pentru viitorul Europei. Spre exemplu, să rămânem consecvenţi ideii de a uni şi mai mult Uniunea Europeană. Credem în principiile fundamentale precum libertate, democraţie, stat de drept şi aşa mai departe. Suntem un partid al valorilor şi suntem partidul fondator al Uniunii Europene, creştin-democraţii, PPE, au întemeiat, într-un fel Uniunea Europeană. De aceea apărăm acest proiect. Nu are legătură cu cât de numeroşi suntem, câţi europarlamentari are Fidesz în grupul nostru. Nu despre asta este vorba. Este vorba despre valori. Aşadar, condiţiile sunt clare. Trebui să-şi ceară scuze, trebuie să înceteze campania antieuropeană şi, poate cel mai important, trebuie să garanteze libertatea academică în Budapesta, ceea ce înseamnă că Universitatea Central Europeană trebuie să-şi continue activitatea. Acestea sunt cele trei condiţii înaintate. Sperăm că Viktor Orban le va respecta pe toate până miercuri când avem reuniunea de la Bruxelles. Şi vă mai spun ceva, şi dacă respectă aceste condiţii, vrem să obţinem garanţii pe termen lung pentru că avem o problemă de încredere. Vreau să clarific un lucru, toate chestiunile discutate cu Viktor Orban nu au nicio legătură cu migraţia. Pe tema migraţiei suntem uniţi. Suntem pentru apărarea graniţelor, vrem garanţii că migraţia ilegală va fi stopată în Europa. Din acest punct de vedere, există un consens la nivelul PPE. Problema cu Viktor Orban este o problemă care ţine de principiile fundamentale şi de atitudinea antieuropeană.

Citiți și: 

Weber: Respect pentru cei care ies în stradă; chiar şi judecătorii din România ne arată că ceva nu merge bine

Weber: România ar trebui să fie mândră că primul procuror-şef european ar putea fi un reprezentant al ei

Dacă România ar adera acum la UE, ar mai fi acceptată? Răspunsul lui Manfred Weber

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Intrarea României în Schengen. Comisia Europeană: Reintroducerea controalelor la frontierele interne este posibilă

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Partenerii noștri