Live

Lukaşenko propune un referendum privind modificarea Constituţiei: „Avem un sistem un pic autoritar”

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, în uniformă militară. Foto: Profimedia Images

Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko a evocat luni ideea unui referendum constituţional pentru a calma ampla mişcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămâni. Liderul de la Minsk nu a dat însă niciun delaliu privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. Moscova anunță că situația din Belarus este sub control și că nu e nevoie ca Rusia să trimită trupe de ajutor.

Zeci de mii de susţinători ai opoziţiei s-au strâns duminică pe străzile din Minsk, pentru al treilea weekend consecutiv, protestând față de realegerea lui Lukaşanko, într-un scrutin considerat fraudulos de opoziţie, desfăşurat la 9 august.

Liderul belarus, citat de agenţia de presă BelTA, a spus că „specialişti”, printre care judecători de la Curtea Supremă, lucrează în prezent la un proiect de revizuire a legii fundamentale, care va fi apoi supus „referendumului”.

„Aş vrea ca aceste schimbări să ducă la progresul societăţii noastre. Vom insista pe aceste schimbări şi vom propune aceste schimbări poporului nostru”, a declarat liderul belarus într-o şedinţă de lucru.

El nu a oferit niciun detaliu concret asupra acestui proiect de revizuire a Constituţiei, pe care Moscova l-a calificat drept o pistă promiţătoare pentru ieşirea din criză.

Lukaşenko (66 de ani) a recunoscut că Belarusul este condus de un „sistem un pic autoritar” şi a evocat o posibilă reformă a sistemului judiciar.

„Tocmai de aceea cred că, deși avem un sistem un pic autoritar, președintele protejează sistemul judiciar. Trebuie să facem un sistem care să funcționeze indiferent de personalități, inclusiv Lukașenko”, a spus el, citat de agenția oficială de presă.

Pe de altă parte, Estonia, Letonia şi Lituania vor anunţa luni restricţii de călătorie împotriva a 30 de demnitari belaruşi, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda. Această listă va putea fi extinsă, conform Reuters.

Anterior, Lituania anunţase că intenţionează să sancţioneze oficialităţi belaruse pe care le consideră responsabile pentru încălcarea legii electorale şi pentru violenţele contra protestatarilor. 

Kremlinul declară că situaţia din Belarus este sub control şi nu este nevoie să trimită forţe

Kremlinul a declarat luni că situaţia din Belarus este sub control şi nu vede nevoia trimiterii de forţe pentru a-l sprijini pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Kremlinul a creat o forţă specială de poliţie pentru a-l sprijini pe Lukaşenko la solicitarea acestuia, însă a precizat că forţele nu vor fi desfăşurate decât în cazul în care situaţia din Belarus va scăpa de sub control. Și Lukașenko a menționat ajutorul pe care ar urma să-l primească din partea Rusiei, în cazul unei amenințări din partea Occidentului, pe care liderul autoritar o evocă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că forţele de securitate din Belarus şi conducerea ţării ţin situaţia sub control „într-o manieră destul de sigură”.

Moscova este de asemenea pregătită să sprijine Belarusul, un aliat apropiat al Rusiei, pentru modificarea Constituţiei sale dacă i se cere acest lucru, a mai spus Peskov.

Reuters reaminteşte faptul că ruşii au votat în iulie în favoarea modificărilor constituţionale care-i vor permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 cel puţin dacă va fi reales.

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Partenerii noștri