Live

Londra deschide procedura prin care europenii pot cere să rămână în Regatul Unit după Brexit

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Guvernul britanic lansează luni o aplicaţie pe telefonul mobil pe care rezidenţii europeni instalaţi în Regatul Unit îşi pot depune cerearea pentru a rămâne în ţară după Brexit, relatează AFP.

Foto Shutterstock

Aproximativ 3,5 milioane de cetăţeni europeni trăiesc în prezent în Regatul Unit.

Ei urmează să ceară statutul de „rezident permanent” („settled status”, în engleză), pentru a continua să munească şi să încaseze prestaţii sociale atunci când ţara îşi va întrerupe relaţiile cu UE.

Ministerul de Interne a dat asigurări că vrea să simplifice procesura la maximum.

Pe aplicaţie - care nu funcţionează încă pe iPhone -, utilizatorii sunt invitaţi să-şi fotografieze paşaportul biometric şi faţa pentru a-şi confirma identitatea.

Ei sunt direcţionaţi apoi către un site pentru a-şi înregistra adresa şi îşi pot da acordul în vederea unei verificări a situaţiei fiscale, pentru a li se confirma adresa.

În Marea Britanie, europenii pot rămâne doar dacă nu au suferit condamnări mari

În a treia etapă, ei trebuie să-şi declare cazierul judiciar. O condamnare mare poate conduce la o respingere a cererii.

În urma unei faze de testare a aplicaţiei - care a avut loc în noiembrie şi decembrie, pe un număr de 30.000 de persoane -, ministerul a anunţat primele rezultate, şi anume că 81% dintre cereri au fost prelucrate într-un termen de o săptămână.

Niciun dosar nu a fost refuzat, însă aproape 10% dintre persoane nu au primit un răspuns, la trei săptămâni după încheierea testării.

„Suntem pe calea cea bună”, a dat asigurări secretarul de stat însărcinat cu Imigraţia Caroline Nokes.

Însă unele voci îşi exprimă îngrijorarea cu privire la numărul de solicitări zilnice care ar putea fi adresate - până la 6.000 potrivit unor estimări.

Home Office a angajat 1.900 de persoane pentru a răspunde acestei noi sarcini de serviciu.

„Este un test important pentru minister, miza este mare”, consideră Jill Rutter, specialistă în probleme de migraţie la centrul de reflecţie British Future.

„Dacă totul se încheie cu bine, Regatul Unit va transmite un mesaj puternic, şi anume că europenii sunt bineveniţi şi că Guvernul controlează situaţia. Dacă ieie rău, consecinţele vor fi teribile”, avertizează ea.

Europenii care vor să rămână în Marea Britanie vor putea să depună o cerere până la 31 decembrie 2020

Procedura costă 65 de lire sterline (74 de euro) - cât un paşaport. Ea este gratuită în cazul celor care dispun deja de statutul de rezident permanent.

Începând de la 30 martie, cererile vor putea, de asemenea să fie depuse prin poştă, la administraţii locale.

Discuţii continuă cu Apple, pentru a le permite utilizatorilor de iPhone să acceadă la aplicaţie.

În cazul în care Londra şi Bruxellesul ajung la un acord cu privire la ieşirea din UE, cetăţenii europeni care au sosit în regat înainte de sfârşitul lui 2020 vor putea săreclame statutul de rezident permanent, cu condiţia să depună cerere până la 30 iunie 2021.

În cazul unui Brexit fără acord, expatriaţii instalaţi înainte de data Brexitului - 29 martie 2019 - vor putea să depună o cerere până la data-limită de 31 decembrie 2020.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Percheziţii în Vaslui după un conflict violent între români în Marea Britanie. Ce au descoperit autoritățile

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Partenerii noștri