Live

Liderii UE vin la Sibiu. Mizele summitului

Data actualizării: Data publicării:

Peste exact o săptămână, la 9 mai, Sibiul va fi locul de întâlnire al celor mai puternici oameni din Uniunea Europeană. În ultimii 10 ani, spaţiul comunitar a trecut printr-o criză financiară şi una a imigraţiei. Încă nu a încheiat Brexitul şi se confruntă cu ascensiunea formaţiunilor naţionaliste şi euro-sceptice. La Sibiu ar urma să fie decis viitorul Uniunii, iar liderii ar trebui să aleagă între cinci scenarii propuse de Comisia Europeană.

La 62 de ani de la înfinţare, Uniunea Europeană se află în faţa unui moment crucial - trebuie să aleagă calea pe care vrea să o urmeze în viitor. Nevoia de reformă nu a apărut dintr-o dată. Este rezultatul unor ani tumultoşi pe scena politică internaţională, cu provocări politice şi de securitate pe care cea mai mare comunitate de naţiuni din lume nu le-a mai trăit până acum: o criză financiară profundă, una a imigraţiei, Brexit sau ridicarea forţelor populiste şi eurosceptice care merg până acolo încât îndeamnă la dizolvarea Uniunii Europene. Puşi în faţa unor astfel de provocări, oficialii de la Bruxelles s-au văzut nevoiţi să vină cu soluţii de reformă. Comisia Europeană este cea care a propus în urmă cu doi ani cinci scenarii pentru viitor şi i-a invitat pe cetăţenii europeni să aleagă direcţia pe care Uniunea ar trebui să o urmeze. Un răspuns despre drumul pe care îl va urma în viitor am putea primi în urma Consiliului European de la Sibiu.

Cinci scenarii propuse pentru viitorul UE

De prea mult timp, ceea ce oamenii aşteaptă de la Uniunea Europeană e departe de ceea ce Uniunea Europeană este cu adevărat pregătită să le ofere. Este timpul să stabilim clar, ce poate şi ce nu poate Uniunea Europeană să facă”, spunea în Parlamentul European Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Scenariul 1: Menţinerea cursului actual

Una dintre aceste cinci direcţii propuse pentru viitorul Uniunii Europene este menţinerea cursului actual. Practic, ca şi până acum, Uniunea Europeană se axează pe punerea în aplicare și pe actualizarea agendei sale existente de reformă, continuă să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, creșterea economică și investiții, consolidarea pieței unice și prin intensificarea investițiilor în infrastructura digitală, energetică și de transport.

Scenariul 2: Accent exclusiv pe piața unică

O a doua variantă luată în calcul este aceea în care accentul este pus exclusiv pe piața unică: asta înseamnă că funcţionarea pieţei unice devine principala raţiune de a fi a Uniunii, iar politicile în domenii precum migraţia, securitatea sau apărarea devin secundare.

Scenariul 3: Europa cu mai multe viteze

Unul dintre scenariile aprig dezbătute este acela al unei Uniuni cu mai multe viteze, în care dacă anumite state membre doresc să facă mai mult în comun, au posibilitatea de a face asta fără a aştepta după restul. Această variantă are un mare susţinător în preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care, de altfel, a şi făcut lobby pentru ea.

Există deja o Europă cu mai multe viteze. Avem o Europă a monedei euro, o Europă a spaţiului Schengen. Aşadar, Europa are deja mai multe viteze. Noi avem datoria morală să nu devenim un club inaccesibil şi să nu decidem strict cu cine lucrăm şi cu cine nu. Dacă ne dorim progres în Europa, atunci cei mai curajoşi, cei mai ambiţioşi trebuie să fie în faţă. Aşa a avansat mereu Europa. Dacă am fi aşteptat mereu pe toată lumea, mă iertaţi că vă spun, dar n-am fi ajuns unde suntem azi”, a declarat președintele Emmanuel Macron.

Cum era de aşteptat, acest scenariu nu este pe placul statelor din estul Europei, care, şi la ani de la integrare, nu au reuşit să ajungă din urmă statele occidentale dezvoltate şi se tem acum că vor pierde total legătura cu plutonul fruntaş.

Scenariul 4: Mai puţin, dar mai eficient

O altă direcţie pentru viitor este cea a unei Uniuni care, pentru o mai mare eficienţă, îşi stabileşte mai puţine priorităţi. Astfel, majoritatea resurselor şi intereselor sunt concentrate pe anumite politici comune şi se acţionează mai puţin în alte domenii.

Scenariul 5: Mult mai mult, împreună

Scenariul 5 este cel al unei integrări totale. „Mult mai mult, împreună” - Se traduce prin mai puţină putere de decizie pentru autorităţile naţionale şi mai multă pentru instituţiile de la Bruxelles.

Pentru fiecare dintre aceste scenarii, se pleacă de la premisa că toate statele membre avansează împreună, ca o Uniune. Toate cele cinci direcţii au fost în dezbatere la nivelul Uniunii în ultimii 2 ani, iar la Sibiu ar trebui să fie aleasă una dintre ele.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mai mulţi lideri europeni vor discuta cu Volodimir Zelenski şi cu şeful NATO despre trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina

Ciucă spune că, într-o discuţie cu un lider european, a anticipat războiul din Ucraina cu o lună înainte

Liderii europeni încearcă din nou să ia o decizie pe ajutorul pentru Ucraina. Viktor Orban ar putea să dinamiteze procesul

Gluma macabră făcută de Putin la televiziunea rusă, referitoare la politicienii din Europa: „Am decis să vă spânzurăm pe toți”

Partenerii noștri