La alegerile pentru PE din 2024 nu vor mai exista candidați transnaționali și nici Spitzenkandidaten
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene sunt decişi să respingă oficial, la Consiliul European din 15-16 decembrie, propunerile privind liste transnaţionale şi Spitzenkandidaten în perspectiva alegerilor europene din 2024, transmite joi euractiv.com.
Potrivit proiectului de concluzii, consultat de euractiv.com și citat de Agerpres, ''discuţiile din interiorul Consiliului indică faptul că nu există unanimitate în favoarea propunerii Parlamentului European după cum stau lucrurile''.
''Într-adevăr, o majoritate a delegaţiilor se opun clar inovaţiilor politice esenţiale propuse de Parlamentul European şi există îngrijorări grave legate de respectarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii cu privire la prevederile care merg în direcţia stabilirii unei proceduri uniforme în toate statele membre'', arată documentul citat.
Decizia ar fi o lovitură la adresa europarlamentarilor, care sperau că aceasta este cea mai bună şansă de până acum de a adopta ceea ce ei consideră a fi măsuri esenţiale pentru a ''europeniza'' alegerile din 2024 pentru Parlamentul European şi a creşte prezenţa la vot la scrutinul european.
Reforma propusă de PE anterior în acest an viza crearea unei circumscripţii la nivelul UE pentru a desemna titularii unui număr de 28 de locuri transnaţionale dintre cele 705 ale Parlamentului European.
Ideea din spatele acestei propuneri a fost aceea de a le permite alegătorilor să voteze pentru un partid naţional şi apoi să-şi exercite un al doilea vot pentru partide europene cu aceleaşi program şi candidaţi.
Propunerea privind listele transnaţionale a mai fost avansată în ultimii 15 ani şi a obţinut sprijinul unei majorităţi în Parlamentul European înaintea alegerilor europene din 2014 şi 2019, dar a fost respinsă de guvernele statelor membre.
Decizia de renunţare la ideea unui Spitzenkandidat oficial, un candidat ''cap de listă'' din fiecare grup politic, care să concureze pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, este o lovitură şi mai grea pentru eurodeputaţi.
Această propunere a fost folosită pentru alegerea lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei în 2014, dar a fost abandonată cinci ani mai târziu, când candidatul ''cap de listă'' al Partidului Popular European, germanul Manfred Weber, a fost ''sărit'' în favoarea conaţionalei sale Ursula von der Leyen.
Editor : A.V.D
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News