Live

Klaus Iohannis: Speculațiile că se rupe unitatea UE sunt alimentate de narativul rusesc

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Dacă astăzi și mâine nu se ajunge la o concluzie la summitul UE, discuția va continua cu Comisia și se va relua la o dată ulterioară, ceea ce, sigur, nu ar fi foarte bine, dar nu ar fi nici o catastrofă, a declarat luni președintele Klaus Iohannis, întrebat ce se va întâmpla dacă liderii UE, reuniți la Bruxelles, nu ajung la un acord cu privire la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Punctul central al acestui nou pachet de sancțiuni este interzicerea importurilor de petrol, măsură față de care Ungaria se opune, împiedicând adoptarea noilor măsuri de pedepsire a Rusiei pentru invazia din Ucraina.

Întrebat ce spune asta despre unitatea UE, președintele Klaus Iohannis a aratat că în Uniune există un interes general, dar și un interes național, însă unitatea Uniunii în această criză rămâne de nezdruncinat și orice „speculații” cu privire la ruperea acestei unități sunt alimentate mai degrabă de propaganda rusă.

„În Consiliul nostru, nu se votează pe majoritate, ci se discută în consens - dacă toată lumea este de acord se ia decizia, dacă nu este de acord, decizia nu se ia. Dacă nu se ajunge la o înțelegere astăzi sau mâine pe pachetul 6 de sancțiuni, deocamdată nu se va întâmpla nimic, ci se va continua negocierea până când se găsește o formă care este acceptabilă. Trebuie să înțelegem cu toții, nevoia unor noi sancțiuni este recunoscută de toată lumea, vorbim însă concret de tehnicalități - ce fel de sancțiuni, ce se sancționează, unde se impune un embargo și unde nu se impune. Dacă astăzi și mâine nu se ajunge la o concluzie, discuția va continua cu Comisia și se va relua la o dată ulterioară, ceea ce, sigur, nu ar fi foarte bine, dar nu ar fi nici o catastrofă, ca să mă exprima așa. Iar unitatea este nezdruncinată. Noi mergem împreună în această chestie și anumite speculații care vin, că se rupe unitatea Uniunii Europene și că ne vom despărți, sunt speculații care trebuie să spun că sunt alimentate de narativul rusesc. Nu se va întâmpla așa ceva!” a dat asigurări președintele Iohannis.

România sprijină sancțiunile, dar vrea o „clauză de solidaritate”

El a recunoscut că tema discuțiilor de luni seara, legată de Ucraina, este „foarte complicată” și a precizat că România sprijină un nou pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împotriva Rusiei, fiind, totodată, favorabilă includerii unei „clauze de solidaritate” pentru anumite state membre.

„E vorba de a găsi căi pentru a sprijini economia Ucrainei, de exemplu pentru a înlesni exportul de grâu, cât şi o temă legată de securitatea alimentară. Este vorba însă şi de deja aproape renumitul al şaselea pachet de sancţiuni, pachet despre care se discută la Bruxelles de câteva săptămâni. Este vorba de un pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol. Este foarte complicat, pentru că foarte multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară. Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancţiuni, dar pentru a nu fi surprinşi de evoluţie, am insistat să fie cuprinsă o aşa-numită clauză de solidaritate în text - şi voi insista ca această clauză să rămână - asta însemnând că în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre şi Comisia Europeană să ia de urgenţă măsuri pentru veni, de exemplu, în sprijinul nostru, în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a explicat șeful statului.

El a adăugat, referitor la exportul de cereale cauzat de blocajul care s-a creat în porturile din Marea Neagră, că începe să se vadă un soi de efect de domino care va ajunge până în Africa, America de Sud şi Asia și a subliniat că România poate oferi un sprijin semnificativ.

„Avem în continuare o temă pe care am menţionat-o deja, securitatea alimentară. Prin evoluţiile economiilor în timpul acestui război nefericit purtat de Rusia împotriva Ucrainei au apărut sincope în lanţurile de aprovizonare. Una din sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea să exporte cereale, în special grâu, aşa cum ar trebui să se desfăşoare şi de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia şi temele sunt extrem de sensibile. Le vom discuta şi vom căuta soluţii. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă de grâu este exportat din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru, sunt multe scutiri pe care le acordăm şi ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale, însă trebuie făcut mult mai mult şi la aceste chestiuni vom lucra împreună şi le vom discuta”, a declarat Klaus Iohannis înaintea reuniunii cu liderii europeni.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protestatarul Marian Ceauşescu, amendat după ce l-a făcut „borfaş” pe Iohannis. Ce spune Poliția

Iohannis va fi chemat în Parlament ca să-și justifice deplasările externe (Surse)

Mesajul lui Iohannis la 1.000 de zile de război la granița țării: „România va continua să sprijine Ucraina”

Klaus Iohannis, primit de președintele german: România şi Germania vor continua să sprijine Ucraina în fața Rusiei

Partenerii noștri