Kievul nu este gata încă de discuţii cu Rusia, spune un oficial ucrainean. Ce lipsește pentru a începe negocierile de pace
Andrii Iermak, consilierul preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu difuzat joi seară că Kievul nu este încă gata să înceapă discuţiile cu Rusia, în condiţiile în care nu are armele, garanţiile de securitate şi statutul internaţional pe care le urmărea, potrivit Reuters.
Declaraţiile lui Andrii Iermak pentru televiziunea publică Suspilne vin după ce Zelenski a afirmat în mod public că ia în considerate posibilitatea unui înţelegeri negociate pentru a pune capăt războiului cu Rusia, lansat de invazia pe scară largă a Moscovei asupra vecinului său, în februarie 2022.
„Nu chiar astăzi”, a declarat Iermak pentru Suspilne, întrebat dacă Ucraina este gata să înceapă discuţiile, notează News.ro.
„Nu avem armele, nu avem statutul despre care discutăm. Şi asta înseamnă o invitaţie în NATO şi o înţelegere a garanţiilor clare pe care ni le-ar oferi, aşa încât să putem fi siguri că (preşedinte rus Vladimir) Putin nu se va întoarce peste doi-trei ani”, a spus el.
În declaraţii făcute săptămâna aceasta împreună cu liderul opoziţiei din Germania, Friedrich Merz, Zelenski a afirmat că Ucraina doreşte sfârşitul războiului şi că este nevoie de eforturi pentru a face ţara mai puternică şi a obliga Kremlinul să acţioneze în sensul păcii.
De asemenea, în afirmaţii publice recente, preşedintele a spus că ar putea avea loc discuţii în timp ce Rusia păstrează teritoriile cucerite în timpul invaziei.
Însă Ucraina, a spus el, are nevoie de o invitaţie emisă pentru ca întreaga ţară să intre în NATO, deşi statutul Alianţei s-ar aplica doar pe teritoriul controlat de autorităţile de la Kiev şi ar trebui implementate garanţii de securitate reale.
Aflat, săptămâna trecută, la Paris, Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, care a afirmat, fără a oferi detalii, că vrea să pună capăt războiului rapid.
Rusia a respins mult timp orice idee ca Ucraina să devină un membru NATO, iar Putin a declarat că Kievul trebuie să accepte anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene pe care le controlează doar parţial.
Citește și:
- Trump: „Singura modalitate de a opri războiul este să nu părăsim Ucraina”
- Declaraţia de la Berlin: Şase ţări europene promit continuarea sprijinului pentru Ucraina şi viitoare garanţii de securitate
- Situație disperată pe frontul de est. Șeful armatei ucrainene: „Trebuie să luăm măsuri excepționale”
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News