Live

Jurnalistă ucisă în schimbul de focuri din Irlanda de Nord. Ultima imagine publicată de tânără

Data publicării:
Lyra McKee, jurnalista ucisă în Irlanda de Nord

O jurnalistă în vârstă de 29 de ani a fost ucisă, în noaptea de joi spre vineri, în timpul unor schimburi de tiruri la Londonderry, în Irlanda de Nord. Poliția a anunțat că tratează moartea femeii drept „un incident terorist”, relatează BBC News.

„Din nefericire, pot confirma că o femeie de 29 de ani a fost ucisă, la Creggan, în urma unor schimburi de tiruri. Noi tratăm acest eveniment ca pe un incident terorist, o anchetă cu privire la crimă a fost deschisă”, a scris pe Twitter Mark Hamilton, comisarul-șef al poliției din Irlanda de Nord.

Femeia ucisă este Lyra McKee, o junalistă născută în Belfast, care a scris adeseori despre conflictul nord-irlandez. Cu puțin timp înainte de a fi prinsă în schimbul de focuri, jurnalista publicase pe Twitter o imagine din mijlocul conflictului. „Derry, în această seară. O nebunie totală”, a scris ea în dreptul fotografiei.

„Eram alături de această tânără atunci când a căzut lângă un Land Rover”, a scris pe Twitter jurnalistul de la Belfast Telegraph Leona O'Neill. „Am sunat la ambulanţă, însă poliţia a pus-o în spatele vehiculului şi a dus-o la spital, unde a decedat”, a adăugat aceasta.

Partidul naţionalist irlandez Sinn Fein a condamnat, de asemenea, „fără rezervă” aceste fapte, catalogând decesul tinerei drept un „atac împotriva întregii comunităţi, împotriva procesului de pace şi împotriva Acordului din Vinerea Mare”, semnat în 1998 pentru a pune capăt Tulburărilor, în virtutea căruia puterea în provincie este împărţită între Sinn Fein şi DUP.

„Rămânem uniţi în hotărârea noastră de a construi un viitor mai bun şi paşnic pentru toţi”, a declarat, citat într-un comunicat, conducătoarea Sinn Fein Michelle O'Neill.

În timpul operațiunii din cartierul Creggan, polițiștii au fost atacați cu cocktailuri Molotov și cu focuri de armă. Aceste violenţe au loc înaintea weekendului Paştelui, în care republicanii sărbătoresc revolta care a avut loc la Dublin în 1916 şi care a condus la proclamarea unei republici a Irlandei, în Lunea Peştelui.

Situat la frontiera cu Republica Irlanda, Londonderry - numit şi Derry - este trist celebru din cauza "Bloody Sunday" de la 30 ianuarie 1972. Militari britanici au deschis atunci focul asupra unor participanţi la un marş paşnic, omorând 14 persoane, în toiul ”Tulburărilor”, care s-au soldat cu aproximativ 3.500 de morţi în trei decenii.

În ianuarie, explozia unei maşini-capcană la Londonderry a alimentat temeri cu privire la o intensificare a violenţei provocate de grupări paramilitare, în pline tensiuni pe tema Brexitului, un dosar ăn care frontiera irlandeză constituie în continuare unul dintre principalele puncte de împotmolire.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sute de oameni au fost uciși la comanda unui lider de bandă din Haiti care credea că fiul lui a fost blestemat de practicanți de voodoo

MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Un cinematograf din Italia a refuzat difuzarea unui film despre o supravieţuitoare a Holocaustului. De ce s-a temut proprietarul

Partenerii noștri