Live

Imagini dramatice cu Mihail Saakașvili, care se află în detenție la Tbilisi. Reacția dură a lui Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
Mihail Saakașvili se află în detenție la Tbilisi.

Imagini dramatice cu fostul președinte georgian, încarcerat, Mihail Saakașvili. Acesta a apărut vizibil slăbit la audierea video cu instanța de judecată. „Este pentru prima dată în câteva luni când Mihail Saakashvili încearcă să ia parte la proces”, relatează ediția georgiană a Mtavari Arkhi. Publicația scrie că și judecătorii au rămas șocați de starea în care a ajuns fostul șef de stat. Audierile au loc într-un dosar cu privire la intervenția forțelor de ordine pentru dispersarea unui protest din Georgia în 2007, scrie TV8.md.

Fostul preşedinte, în vârstă de 55 de ani, şi-a ridicat tricoul şi şi-a arătat torsul, coastele şi abdomenul, potrivit acestor imagini.

„Un om absolut nevinovat este ţinut în detenţie”, a denunţat Mihail Saakaşvili, care este judecat de „abuz de putere”, o acuzaţie pe care o respinge.

Medicii săi afirmă că Mihail Saakaşvili, un bărbat care cântărea 115 kilograme înainte de arestare, a pierdut în greutate 60 de kilograme în închisoare, a fost otrăvit cu metale grele, suferă de anorexie şi caşexie.

Saakașvili a fost reținut pe 1 octombrie 2021, după ce a intrat ilegal în Georgia. El este vizat în patru dosare penale. În două dintre ele, el este condamnat în contumacie, la 9 ani de închisoare.

Pentru un timp, Saakașvili s-a aflat într-un spital din Tbilisi, unde a fost internat după două perioade în care a ținut greva foamei. El a slăbit cu peste 40 de kilograme. În imaginile care au fost făcute publice la 3 iulie, fostul președinte georgian arată instanței starea în care a ajuns. Ultima dată, imagini cu Saakașvili au apărut în spațiul public în luna aprilie a acestui an.

După ce a văzut imaginile cu Saakaşvili (55 de ani), preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni ca îl va expulza pe ambasadorul Georgiei în semn de protest faţă de situaţia fostului preşedinte georgian relatează AFP, citată de Agerpres.

Mihail Saakașvili la o întâlnire cu susținătorii săi, în 2019. Foto: Profimedia

Zelenski: Lumea a putut vedea cum Kremlinul - prin mâinile actualului guvern georgian - îl ucide pe cetăţeanul ucrainean Saakaşvili

„Am cerut astăzi Ministerului de Externe să-l convoace pe ambasadorul Georgiei, să-l notifice în legătură cu protestul nostru, şi să-i ceară să părăsească Ucraina în termen de 48 de ore pentru consultări în capitala sa”, a scris Zelenski pe Telegram.

„Lumea a putut vedea astăzi încă o dată cum Kremlinul - prin mâinile actualului guvern georgian - îl ucide pe cetăţeanul ucrainean Mihail Saakaşvili”, a adăugat preşedintele Zelenski.

„Încă o dată, solicit autorităţilor georgiene să-l transfere pe cetăţeanul ucrainean Mihail Saakaşvili în Ucraina pentru a primi tratamentul şi îngrijirile necesare”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Susţinătorii lui Saakaşvili spun că acesta ar fi fost otrăvit.

Saakașvili, președinte pro-occidental, contestatar al Rusiei

Fostul preşedinte pro-occidental al Georgiei (2004-2013), un contestatar al autorităţilor ruse care în 2008 au lansat o invazie armată în fosta republică sovietică georgiană care aspiră să adere la NATO, a fost arestat la întoarcerea sa din exil în 2021. El este principala figură a opoziţiei la actualul guvern, despre care criticii spun că se află sub influența Rusiei.

Fostul președinte al Georgiei a cerut luni să i se acorde „oportunitatea de a avea un proces public”, cu „dezbateri politice deschise” și a îndemnat publicul să îl „susțină” în demersul său, scrie Agenda.ge.

Saakaşvili a cerut acest lucru în timpul audierilor video.

El a spus că își dorește „un angajament mai activ” în politica internă, decât „să apară doar o dată la trei luni” în ședințe video cu instanța, și spune că, în ciuda „sănătății complet deteriorate”, se simte „apt din punct de vedere spiritual și hotărât să servească țara”.

Lăudându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a numit „președintele meu”, Saakașvili a spus că Rusia este „la un pas de distrugere” pe fundalul agresiunii sale împotriva Ucrainei, și a susținut, referindu-se la Georgia, că „ar trebui să fim puternici”, să „folosim această oportunitate pentru o „reintegrare pașnică” a regiunilor Abhazia și Tskhinvali (Osetia de Sud) ocupate de Rusia.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Liderul social-democraților germani vrea ca Scholz să-l sune mai des pe Putin, deși apelul din 2024 a fost criticat de Zelenski

Partenerii noștri