Live

Video&Foto Imagini apocaliptice | 90% din Veneţia, înghiţită de apă de până la doi metri. Româncă: "Un dezastru. Intră apa-n casă ca un râu"

Data actualizării: Data publicării:

Este stare de dezastru la Veneția din cauza inundațiilor provocate de o maree, a doua cea mai gravă din istoria orașului-lagună. Nivelul apei a ajuns la aproape doi metri. În mijlocul apelor sunt zeci de români, care spun că nu au mai trăit așa ceva.

Sute de case din Veneția au fost inundate după a doua cea mai mare maree produsă în orașul din nordul Italiei. Printre oamenii afectați se numără și români.

Adina Ojog, româncă stabilită în Veneția: „Parterul a fost sub apă de aproape un metru înălţime, am pierdut tot ce era la parter. Pentru oamenii care locuiesc şi trăiesc, acest fenomen este traumatizant.

Au fost afectate toate casele de la parter, magazinele, biserica San Marco. În jur de 80-90% din suprafaţa Veneţiei e acoperită de apă”.

„Un dezastru, un dezastru. Deschid ușa acum, să vedeți cum este. Ia uitați cum intră apa, parcă e un râu.”, spune altă româncă.

Cizmele din cauciuc și pelerinele de ploaie sunt accesorii care nu trebuie să le lipsească oamenilor din Veneția. Piața San Marco se află scufundată în peste un metru de apă, în timp ce basilica aflată în imediata apropiere a fost inundată pentru a șasea oară în 1200 de ani.

Marcelo Vargas, localnic: „Veneția este un oraș foarte frumos și devine un loc foarte special când nivelul apei crește. Dar, în afară de frumusețea pe care acest fenomen o dă orașului, problemele sunt grave”.

Sursa FOTO: Karol Sochirca

Majoritatea piețelor și a traseelor pietonale din Veneția sunt sub apă.

Marco Zamunan, localnic: „Mareea reprezintă o mare atracție turistică, toată lumea se distrează, dar este o mare problemă pentru venețieni. De exemplu, casa noastră este la parter și de fiecare dată când e maree, casa este inundată. Pentru turiști este frumos, dar niciunui venețian nu îi place, pentru că aduce o mulțime de probleme.”

În cele mai aglomerate zone au fost montate podețe, pentru ca oamenii să poată circula. Veneția este unul dintre cele mai afectate orașe din lume de flux și de reflux.

Kathleen Newton, turistă: „Este greu să arăți la modă în Veneția când mergi prin ploaie. Dar, tot este o experiență frumoasă să fii în Veneția.”

Cea mai gravă maree din Veneția a avut loc în 1966, când nivelul apei în romanticul oraș din nordul Italiei a fost de 194 de centimetri.

Redactare G.M.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se răspândesc online teoriile conspirației referitoare la inundațiile catastrofale din Spania

Regele Felipe al Spaniei şi Regina Letizia s-au întors în zonele devastate de inundaţii, unde continuă căutarile celor dispăruți

Scuze oficiale pentru „erori” în gestionarea inundațiilor catastrofale din Spania. „Mincinoși, asasini, demisia!”, strigă victimele

Un imigrant sosit cu barca, erou în Malaga. Imaginile în care salva o bătrână din mijlocul apelor au devenit virale

Partenerii noștri