Live

Grecia își consolidează aviația militară cu avioane Rafale livrate de Franţa. În țară au ajuns primele aeronave

Data publicării:
Grecia își consolidează aviația militară cu avioane Rafale livrate de Franţa. Foto: Profimedia

Şase avioane de luptă Rafale comandate din Franţa de Grecia au aterizat miercuri la baza militară elenă de la Tanagra, fiind prima livrare în cadrul unui parteneriat franco-grec menit să stimuleze apărarea europeană şi să contracareze ambiţiile turceşti în Marea Mediterană, relatează France Presse.

Grecia, confruntată cu tensiuni recurente cu Turcia vecină, a semnat în urmă cu un an un contract cu Franţa în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro, pentru livrarea a 18 Rafale - 12 second-hand şi şase noi.

Apoi, în septembrie 2021, şi-a afirmat intenţia de a cumpăra şase avioane suplimentare - pentru care semnarea nu a fost anunţată -, pentru a-şi consolida apărarea şi parteneriatul cu Franţa.

După o demonstraţie aeriană şi o scurtă ceremonie în faţa celor şase noi Rafale aliniate pe pistă, ambasadorul Franţei la Atena, Patrick Maisonnave, a salutat faptul că „doar 16 luni separă” primul anunţ al Greciei şi „sosirea acestor şase prime aparate astăzi la Tanagra”.

„Cred că este nemaiauzit”, a spus el, în prezenţa premierului grec Kyriakos Mitsotakis şi a CEO-ului Dassault Aviations, Eric Trappier.

Decizia de a negocia cu Parisul a fost luată în septembrie 2020 de Atena, ca răspuns la explorările de gaze ale Turciei şi la demonstraţiile de forţă ale acesteia în apele disputate cu Grecia şi Cipru.

Franţa a fost atunci de partea Atenei şi a trimis avioane Rafale şi nave de război în faţa desfăşurării navelor militare şi de prospecţiuni turceşti.

Turcia, o ţară membră NATO care are relaţii dificile din punct de vedere istoric cu Grecia vecină, de asemenea membră NATO, a criticat acordul, declarând că ameninţă „pacea şi stabilitatea regională”, scrie sursa citată de Agerpres.

În total, Rafale, conceput pentru a menţine autonomia strategică aeronautică a Franţei, a fost vândut mai mult ţărilor partenere decât armatei franceze

Producătorul de avioane Dassault Aviation a livrat deja Greciei în iulie 2021 un prim avion Rafale second-hand, preluat din flota forţelor aeriene franceze, ca şi celelalte 11 ce urmează să vină.

La contractul franco-grec privind Rafale se adaugă o comandă a Atenei pentru trei fregate de apărare şi intervenţie (FDI), pentru o sumă „de ordinul a trei miliarde de euro”.

Cele trei fregate (numite Belharra pentru export) vor fi construite în Franţa de Naval Group, urmând a fi livrate marinei greceşti în 2025 şi 2026. Acordul acoperă şi o a patra fregată, opţională.

Acest acord strategic prevede o clauză de asistenţă reciprocă prin „toate mijloacele adecvate” dacă cele două ţări „constată în comun că are loc o agresiune armată împotriva teritoriului” uneia dintre cele două.

Pentru Franţa, contractul franco-grec reprezintă prima vânzare de Rafale în Europa, unde Parisul urmăreşte să-şi orienteze exporturile de arme şi să încurajeze cooperarea. La sfârşitul lunii mai, Croaţia a urmat cu o comandă pentru 12 avioane second-hand.

Emiratele Arabe Unite (80 de aparate), Qatar (36), Egipt (54) şi India (36) sunt ceilalţi clienţi internaţionali ai Rafale.

În total, Rafale, conceput pentru a menţine autonomia strategică aeronautică a Franţei, a fost vândut mai mult ţărilor partenere decât armatei franceze: din cele 404 avioane noi comandate în această etapă, 212 au fost pentru cei şase clienţi străini, potrivit producătorului aparatului, Dassault Aviation.

Francezii speră de asemenea să poată vinde Rafale în Indonezia, unde un proiect pentru furnizarea a cel puţin 36 de avioane este „foarte avansat”, potrivit ministrului Florence Parly, precum şi în India, unde Dassault speră să câştige licitaţii pentru 110 avioane pentru Forţele Aeriene şi 57 pentru Marină.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Avertisment MAE pentru românii care călătoresc în Franța: Circulația trenurilor va fi îngreunată

Parisul ia în calcul să permită Kievului folosirea de rachete franceze pentru a ataca Rusia

Emmanuel Macron: Putin nu vrea pacea şi nu este pregătit să o negocieze. Ceea ce tocmai a făcut este un semn clar

Partenerii noștri