Live

G4Media: România va fi al treilea beneficiar de fonduri din UE pentru protejarea zonelor monoindustriale afectate de Green Deal

Data publicării:
Sursa: Gettyimages

România va primi de la Uniunea Eeuropenea aproximativ 750 de milioane de euro sub formă de granturi nerambursabile pentru susținerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantă. Informația, publicată de Politico, a fost confirmată pentru G4Media.ro de surse europene.

România ar deveni astfel al treilea beneficiar de fonduri nerambursabile din Fondul pentru tranziție echitabilă, un instrument creat de Comisia Europeană pentru a atenua impactul economic și social al Green Deal (”Pactul ecologic”), politica prin care Comisia von der Leyen vrea să transforme UE până în 2050 într-o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Cel mai mare beneficiar ar fi Polonia (2 miliarde de euro), urmată de Germania (877 milioane de euro) și România, potrivit Politico. Polonia are cea mai mare industrie carboniferă din UE, iar impactul Green Deal asupra economiei va fi uriaș.

În cazul României, având în vedere existența unor regiuni mono-industriale și carbonifer intensive, sunt necesare fonduri semnificative pentru a susține costurile importante, în special cele sociale, care vor apărarea ca urmare a tranziției către o economie neutră climatic.

În Fondul pentru tranziție echitabilă vor fi puse la dispoziția statelor membre 7, 5 miliarde de euro, granturi nerambursabile, deci nu credite. România speră că aceștia vor fi ”bani noi”, adică nu se vor lua bani de la coeziune sau agricultură pentru a alimenta acest fond, ci vor fi ”bani proaspeți”.

Este extrem de important însă la ce vor fi folosiți acești bani. Dacă va fi un al doilea POSDRU, cu milioane de euro cheltuite pe programe de reconversie profesională, UE nu-și va atinge obiectivele din Grean Deal. ”Apelul meu este ca aceste fonduri să meargă în dezvoltare economică, în locuri de muncă”, a explicat pentru G4Media.ro europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Problema socială din zonele mono-industriale a fost deja abordată de Guvernul Orban. Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul demarează un program pilot pentru combaterea șomajului din zonele miniere și industriale. Programul se bazeză pe fonduri europene și presupune folosirea a 2 milioane de euro prin care să fie sprijiniți șomerii și persoanele inactive din Valea Jiului.

„Programul va aduce un sprijin concret pentru cei aproximativ 1560 de șomeri din această zonă, dar și pentru alte categorii de persoane. Astfel, 2 milioane de euro din fonduri europene vor fi cheltuiți în beneficiul a 2000 de persoane vulnerabile și vor permite eradicarea în totalitate a șomajului din zona Petroșani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Lupeni și Uricani. Următoarele proiecte de combatere a șomajului vor viza alte 7 regiuni, cu peste 1 milion de beneficiari”, a scris Raluca Turcan.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

”Green Deal” este conceput pentru „prosperitate”. Ursula von der Leyen apără acordul verde european

Guvernul a majorat sporurile pentru primarii care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile

România primește un miliard de lei de la Elveția pentru "reducerea disparităţilor"

Primarul din Zărnești a fost trimis în judecată. Ar fi încercat să fure 60.000 de euro din fonduri europene

Partenerii noștri