Franța va face controale la frontiere pentru a-i împiedica pe oameni să meargă la schi în Elveția
Premierul francez Jean Castex a anunțat controale aleatorii la frontieră pentru a-i opri turiștii francezi să meargă la schi în Elveția, relatează BBC.
Franța, la fel ca Germania și Italia, își închide stațiunile de schi de Crăciun pentru a opri răspândirea COVID-19, dar pârtiile elvețiene sunt deja deschise.
Sezonul de schi de Crăciun și Anul Nou este o parte vitală a economiei pentru multe țări europene. Dar Castex spune că este de datoria sa să-i protejeze pe francezi.
„Concluzia la care trebuie să ajungeți este: nu mă duc în Elveția”, a declarat el pentru BFMTV, adăugând că oricine va merge totuși la schi va intra în carantină la întoarcere.
Mai mulți lideri ai unor țări europene au încercat să-și coordoneze planurile privind restricțiile înainte de Crăciun. Dar Elveția nu face parte din Uniunea Europeană, iar Austria și Spania ar vrea să nu-și închidă complet pârtiile.
În Elveția, stațiunile alpine vor să reducă la minimum restricțiile, însă guvernul va decide vineri dacă va impune o limită vizitatorilor.
Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, concomitent cu creșterea ratei de răspândire a virusului Sars-Cov-2, liderii europeni se văd puși în fața unei decizii importante: cum va arăta vacanța de iarnă a europenilor și ce se întâmplă cu stațiunile de schi. Subiectul a fost discutat și la ultimul Consiliu European, însă nu s-a ajuns la o decizie.
Organizația Mondială a Sănătății spune că nu activitățile sportive în sine reprezintă un pericol de răspândire a coronavirusului, ci transportul până în stațiuni și în interiorul stațiunilor.
„Nu schiatul în sine e riscant. Oamenii nu se vor infecta când vor coborî pârtiile pe schiuri. Adevăratele probleme vor apărea în aeroporturi, în autocarele care duc și aduc turiștii din stațiuni, în telescaun. Așadar, nu cred că ar trebui să reducem discuția la schiat sau la sezonul de schi. Fiecare guvern trebuie să analizeze toate formele de adunare care presupun un număr mare de participanți sau care presupun mișcarea unei mase de oameni și să găsească o variantă de minimalizare a riscurilor”, a spus Michael Ryan, director executiv al OMS.
Editor : Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News