Franța, în așteptarea unui weekend de foc. Jandarmeria scoate blindatele pe străzi
Franţa se pregăteşte de cele mai mari proteste din ultimii ani. Sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să iasă sâmbătă în stradă, nemulţumiţi de politicile guvernului şi preşedintelui Emmanuel Macron. Se anunţă momente extrem de tensionate, ţinând cont de violenţele de weekendul trecut. În aşteptarea valului de protestatari, Parisul s-a baricadat: Muzeul Luvru şi Turnul Eiffel vor fi închise sâmbătă, la fel şi magazinele de lux de pe Champs Elysee. Iar pe străzi vor fi scoase blindate, o premieră pentru ultimii 13 ani. În total, aproape 90.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în întreaga ţară.
Noi proteste violente ale mișcării "Vestele Galbene" în Paris
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
ACTUALIZARE. Ce s-a întâmplat sâmbătă la protestele din Franța puteți urmări aici:
LIVE VIDEO. Stare de asediu în Paris. Ce povestesc românii din Franța
ACTUALIZARE. Regia autonomă de transport (RATP) a anunţat închiderea pentru public a 36 de staţii și gări sâmbătă la Paris, din cauza manifestaţiilor "vestelor galbene" prevăzute să aibă loc în capitală. Staţiile Charles de Gaulle Etoile, Auber, Bastille, Concorde, Opera şi Madeleine vor fi închise de la ora locală 05.30 "la solicitarea poliţiei".
Parisul, în alertă. Se închid 36 de stații și gări
Nemulţumirile au erupt iar în Paris. Sute de tineri au manifestat în centrul oraşului, unde au dat foc mai multor tomberoane. Asta în timp ce, în apropierea capitalei franceze, poliţia a reţinut 150 de elevi, care ar fi vrut să incendieze un liceu şi i-au pus în genunchi, cu mâinile la ceafă.
Punctul culminant al protestelor ar urma să fie sâmbătă, când sute de mii de oameni vor ieşi în stradă. Autorităţile au luat măsuri excepţionale.
Edouard Philippe, premierul Franţei: Ne confruntăm cu oameni care nu ies să protesteze, ci să distrugă. Am mobilizat un număr considerabil de oameni: 8.000 în Paris, mai mulţi ca sâmbăta trecută. În total, pentru toată Franţa, nu sunt 65.000, ci 89.000.
Chistophe Castaner, ministrul francez de Interne: Vor fi folosite vehicule blindate ale jandarmeriei. Nu sunt vehicule militare, nu sunt tancuri. Vorbim de maşini speciale ale jandarmeriei, care pot fi folosite în special pentru a distruge baricadele.
Muzeul Luvru şi Turnul Eiffel vor fi închise, decizie luată şi în cazul magazinelor de lux de pe Champs Elysee.
Comerciant de pe Champs Elysee: E mai sigur să închidem. Am suferit pagube mari (la protestele precedente, n.red.), atât colegii mei de la magazine, cât şi noi, aici.
În urmă cu o săptămână, peste o sută de oameni au fost răniţi şi alţi aproape 300 reţinuţi, în cele mai violente proteste din ultimii ani. Principalul motiv al nemulţumirilor a fost introducerea unei taxe pe carburant, la care guvernanţii au renunţat între timp. Asta nu i-a convins, însă, pe manifestanţi să nu organizeze noi proteste, tot mai violente.
Sursa: Digi24, News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News