Femeile, "armata secretă" a lui Churchill. Mărturia unei foste spioane, la 93 de ani
De 8 Martie, britanicii şi-au amintit cât de important a fost efortul femeilor din Regatul Unit pentru câştigarea confruntării cu naziştii în al doilea război mondial. Unele sunt în viaţă şi acum şi, mai mult decât atât, sunt încă active. Este şi cazul unei doamne de 93 de ani, care a lucrat ca spion şi, credincioasă jurământului depus cu peste 70 de ani în urmă, încă păstrează secretele pe care le-a aflat atunci.
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Helen Taylor Thompson, fost spion: „Dacă vei spune ceva vreodată despre ceea ce ai văzut sau făcut, va fi considerat trădare şi va trebui să plăteşti pentru asta... cel mai probabil cu viaţa.”
Helen Taylor Thompson avea 19 ani când s-a înrolat în aşa numita armată secretă a premierului Winston Churchill, care spunea că vrea "să pună pe jar" Europa ocupată de nazişti, prin spionaj şi sabotaje. Prima ei misiune: transmiterea de mesaje codificate spionilor din Franţa ocupată. Printre care 30 de femei.
Helen Taylor Thompson: „Trebuia să fiu extrem de atentă, pentru că ar fi fost de ajuns o singură greşeală pentru ca viaţa cuiva să fie în pericol. Multe nu s-au mai întors niciodată. Multe au fost torturate. Nu au cedat niciodată. Nu cred că vreuna dintre agentele din Divizia de Operaţiuni Speciale a furnizat vreo informaţie relevantă.”
Britanicii, spre deosebire de americani, au trimis multe femei în misiuni de contraspionaj şi de sabotare a naziştilor. Hellen îşi aminteşte curajul camaradelor sale, care s-au oferit pentru cele mai periculoase misiuni.
Helen Taylor Thompson: „Voiau să mergem în spatele liniilor germane. Ei bine, toate am spus: Da, vom merge. Toate voiam să luptăm cu germanii. Obiectivul era să câştigăm războiul.”
După război, Hellen s-a implicat în misiunea de recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor făcute de femeile britanice în timpul conflagraţiei mondiale. În paralel, Hellen a deschis un spital care a fost subvenţionat de stat până în anii '80. Apoi spitalul a devenit o fundaţie, inclusiv pentru bolnavii de SIDA. Atunci a început alt război, cu prejudecăţile. A primit însă şi un ajutor pe cât de neaşteptat, pe atât de binevenit.
Helen Taylor Thompson: „Era un stigmat groaznic, ne trezeam cu sticle aruncate în ferestre. Apoi, din fericire ne-a vizitat prinţesa Diana şi asta a schimbat totul.”
Nici la 93 de ani, fosta spioană Hellen Taylor Thompson nu se mulţumeşte cu viaţa liniştită a unei pensionare. Continuă să lucreze pentru acţiuni de binefacere şi spune că va face asta, câtă vreme îi va permite sănătatea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News