Europenii se scaldă în ape cu o calitate „excelentă”, se arată într-un raport al Comisiei Europene. Care este situația în România
Aproape 85% din zonele pentru scăldat din Europa monitorizate anul trecut au îndeplinit standardul de calitate „excelent” al Uniunii Europene, cel mai înalt şi mai strict în ceea ce priveşte apa pentru scăldat, în timp ce în cazul României procentajul este de 76%, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Rezultatele publicate de Agenția Europeană de Mediu și de Comisia Europeană oferă un bun indicator privind locurile cu cea mai bună calitate a apei pentru scăldat.
Potrivit notei de informare date publicității, aproape toate cele 22 295 de zone de scăldat monitorizate anul trecut în întreaga Europă (dintre care 21 981 erau în cele 28 de state membre ale UE de la acel moment, deci inclusiv în Regatul Unit) îndeplinesc cerințele minime de calitate. Albania și Elveția au monitorizat și au raportat, la rândul lor, cu privire la calitatea apei din zonele de scăldat, datele pe care le-au transmis fiind incluse în evaluare.
Rezultatele specifice au indicat doar ușoare scăderi ale calității apelor în zone din UE cu o calitate „excelentă” - cel mai înalt standard de calitate și „satisfăcătoare” - standardul minim prevăzut în Directiva UE privind apele de scăldat. Ponderea zonelor de scăldat din Europa cu o calitate „excelentă” s-a menținut la 85 %, iar cea a zonelor cu o calitate cel puțin „satisfăcătoare” - la 95 %. În nota de informare s-a constatat, de asemenea, că în zonele de scăldat de pe coastă calitatea apei este mai bună decât cea din zonele interioare.
Din toate zonele monitorizate în Europa anul trecut, ponderea celor clasificate ca având o calitate „nesatisfăcătoare” a apelor a fost de 1,3 %. Această cifră nu a fluctuat mult din 2013, când cifra era de 2 %, reflectând îmbunătățirile pe termen lung ale calității apelor pentru scăldat din Europa.
În România, 76% din apele pentru scăldat au o calitate excelentă, în timp ce 20% au calitatea bună și 10% calitate satisfăcătoare.
Toate statele membre ale UE, precum și Albania și Elveția își monitorizează zonele de scăldat în conformitate cu dispozițiile Directivei UE privind apa pentru scăldat. Evaluarea calității apelor pentru scăldat în temeiul Directivei privind apa pentru scăldat monitorizează valorile a doi parametri microbiologici: enterococii intestinali și Escherichia coli.
Directiva prevede condițiile în care calitatea apei de scăldat poate fi clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”, în funcție de nivelurile de bacterii fecale detectate. Atunci când apa este clasificată drept „nesatisfăcătoare”, statele membre ale UE trebuie să ia anumite măsuri precum interzicerea scăldatului sau sfătuirea populației să nu intre în apă, furnizarea de informații publicului și luarea unor măsuri corective/de remediere adecvate.
Redactor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News