Live

Eșec. Miniștrii de interne din UE rămân în dezacord în privința repartizării refugiaților

Data publicării:
Reuniune JAI informală, la Helsinki Foto: Jussi Toivanen, Președinția Finlandeză a Consiliului UE

Miniştrii de interne din ţările membre ale Uniunii Europene nu au reuşit, joi, să se pună de acord asupra unui mecanism ad-hoc de repartizare a solicitanţilor de azil care ajung la ţărmurile blocului comunitar, a declarat ministrul francez de interne, Christophe Castaner, adăugând că eforturile în acest sens vor continua, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Franţa şi Germania au fost în fruntea eforturilor de a conveni asupra unui aranjament temporar între statele membre ale UE cu privire la distribuirea solicitanţilor de azil salvaţi în Marea Mediterană, în cadrul unor discuţii informale la Helsinki, la care a participat şi ministrul italian de interne, Matteo Salvini.

Problema va fi reluată în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe şi de interne din UE, luni, la Paris, a afirmat Castaner, subliniind că obiectivul este de a convinge 15 ţări privind necesitatea creării acestui mecanism ad-hoc.

Discuţiile, care au început miercuri seara, au prezentat „opinii foarte diferite”, potrivit ministrului francez de interne, în condiţiile în care unele ţări au refuzat să primească migranţi, altele au lansat apeluri la solidaritate, iar multe dintre ele şi-au exprimat îngrijorarea faţă de crearea unui mecanism care ar putea duce la stimularea migraţiei.

Statele membre ale UE încearcă de mult timp să dea un răspuns comun la fluxurile de migranţi provenind din Africa de Nord prin Marea Mediterană.

În trecut, Italia primea majoritatea sosirilor, dar actualul guvern populist de la Roma a pus piciorul în prag anul trecut, cerând ca şi alte state membre să accepte cota parte de migranţi într-o manieră echitabilă.

„Miniştrii din mai multe ţări au apreciat politica italiană de apărare a frontierelor, ceea ce a dus la o reducere drastică a sosirilor în Europa şi a deceselor în Marea Mediterană”, a menţionat Salvini într-un mesaj pe Twitter în timpul discuţiilor de la Helsinki.

Cu toate acestea, miercuri, ministrul de interne italian a avut discuţii în contradictoriu cu omologii săi francez şi german cu privire la punctele de debarcare a migranţilor.

Potrivit unui comunicat publicat joi de biroul lui Salvini, Franţa şi Germania au cerut un document în care să se afirme că statele mediteraneene de primă linie au responsabilitatea primară pentru a primi migranţi salvaţi pe mare, dar Italia şi Malta l-au respins.

Biroul lui Salvini a mai declarat că există riscul ca numai solicitanţii de azil să fie redistribuiţi în alte state membre ale UE, lăsând Italia şi Malta cu „clandestinii”, care ar fi dificil de repatriat. Noi discuţii vor avea loc între Italia, Franţa, Germania, Malta şi Finlanda în septembrie, în Malta, conform comunicatului.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Marii donatori din campania lui Trump, care s-au plâns de „invazia” imigranților, ar fi folosit ilegal muncitori mexicani

Austria atenționază refugiații sirieni să se pregătească de plecare. Câți oameni au primit notificări

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Partenerii noștri