Live

Elveţienii aprobă prin referendum o lege anti-homofobie

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Elveţienii au aprobat pe larg prin referendum, duminică, o lege ce interzice discriminarea pe motive de orientare sexuală combătută de formaţiunile conservatoare, potrivit primelor proiecţii citate de France Presse.

Prin "da" s-au pronunţat 62% dintre alegători, în cursul acestui vot care s-a încheiat la prânz ora locală (11.00 GMT), potrivit institutului GFS Bern, citat de Agerpres.

Mathias Reynard, parlamentarul socialist la originea acestei reforme a codului penal elveţian, a salutat „o zi istorică” şi „un semnal magnific pentru toate persoanele vizate”.

Marc Frueh, de la micul partid apărător al valorilor creştine UDF, care a lansat acest referendum cu sprijinul Uniunii Democratice de Centru (UDC, dreapta populistă), primul partid al ţării, a estimat că în ciuda eşecului său, recurgerea la vot a fost justificată.

Referendumul „a permis poporului elveţian să ia o decizie”, a declarat el. El a adăugat însă că formaţiunea sa va rămâne vigilentă cu privire la aplicarea reformei.

Noua lege lărgeşte legislaţia deja existentă privind discriminarea şi apelul la ură rasială sau religioasă, extinzând-o la orientarea sexuală.

Această reformă a codului penal, adoptat în 2018, s-a lovit de opoziţia mediilor conservatoare şi populiste, care au denunţat o „cenzură” şi un atac la „libertatea de exprimare, de conştiinţă şi comerţ”.

Celelalte părţi au considerat că protecţia împotriva discriminării pe motive de orientare sexuală era insuficientă în Elveţia şi au cerut să se voteze prin "da" la reformă.

Susţinătorii textului se bazează şi pe faptul că discriminarea pe motive de orientare sexuală este deja sancţionată în alte ţări europene şi că Consiliul Europei, precum şi ONU au cerut Elveţiei să-şi consolideze arsenalul împotriva homofobiei.

Noua lege pedepseşte denigrarea publică şi discriminarea oricărei persoane din cauza orientării sale sexuale sau orice atitudine menită să stârnească ura faţă de ele, prin scris, vorbire, imagini sau gesturi. Pe de altă parte, ea nu reprimă comentariile făcute în cercul familial sau între prieteni.

Restaurantele, hotelurile, companiile de transport, cinematografele sau piscinele nu pot refuza accesul cuiva datorită orientării sale sexuale. Textul prevede amenzi sau pedepse de până la trei ani de închisoare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce face Elveția pentru a înăspri interzicerea simbolurilor naziste, pe fondul creșterii antisemitismului

Elveția vrea să-și renoveze buncărele antiatomice. Fiecare cetățean are un loc rezervat într-un adăpost nuclear

Presa internațională: Lasconi-Georgescu în turul doi, un duel prezidenţial sub forma unui referendum privind viitorul în Europa

Biroul Electoral Central a validat rezultatele referendumului din Capitală

Partenerii noștri